Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Det är allvar nu – även för lokal journalistik

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

"Jag hade aldrig kunnat mardrömma om detta" sade överläkaren Carolin Starlander på Östersunds sjukhus i en ÖP-intervju. Hon berättade om det svåraste hon stått inför som intensivvårdsläkare under sitt 30-åriga yrkesliv.

Antalet sjuka av coronasmittan ökar. Fler patienter tas in för sjukhusvård och dödstalen växer.

När turistföretag och länets näringsliv rapporterar om hur marknaden rasat ihop. Ja då känns det kanske inte helt givet att skriva om läget för ÖP och mediebranschen mitt i krisen.

Men det är ändå på sin plats.

På måndag tvingas vi korttidspermittera på ÖP:s redaktion. Reportrar, redaktörer på nyhetsdesken, vår kulturredaktör, ledarskribenterna och alla andra med några få undantag minskar arbetstiden med 20 procent. Detsamma gäller för övriga tidningar inom Mittmedia.

Till att smittan skulle vara en politisk konspiration

Vi kommer göra allt vi kan för fortsätta rapportera om vad som händer i länet. Nyheterna i spåren av coronakrisen flödar. Samtidigt sprids mängder av rykten och spekulationer om allt från konstiga huskurer till att smittan skulle vara en politisk konspiration.

Då behövs journalister som ifrågasätter, nyanserar och skapar sammanhang. Som intervjuar den som kämpar mitt i krisen, till exempel en överläkare på intensiven.

Det hela känns mycket motsägelsefullt

Men det kommer märkas både i tidningen och på op.se att vi har mindre resurser under en period.

Det hela känns mycket motsägelsefullt.

På ÖP har vi haft en positiv utveckling. Antalet prenumeranter ökade mest i landet under förra året jämfört med andra liknande tidningar. Senaste halvåret har annonsförsäljningen både i papperstidningen och digitalt sett riktigt bra ut.

Att allt fler uppskattar värdet av lokal journalistik är vi förstås både glada och tacksamma för.

Som när vattnet i Östersund förorenades

Sedan coronakrisen bröt ut har efterfrågan på journalistik ökat för varje dag. Precis så som det brukar se ut när samhället skakas av en kris, vare sig den är lokal som när vattnet i Östersund förorenades av bakterien cryptosporidium för snart tio år sedan eller global som coronasmittan.

Det är då som värdet av oberoende och trovärdig journalistik upplevs som allra störst.

När vi behövs som mest tvingas ÖP alltså minska tiden som våra journalister arbetar. Det är otroligt trist att konstatera för en publicist men vi har inget val.

Förutspår minskade intäkter från annonsförsäljningen

Tidningsutgivarna (TU), mediernas branschorganisation, förutspår minskade intäkter från annonsförsäljningen på mellan 30-50 procent i år. TU kräver snabba åtgärder av regeringen som stöd till medieföretagen.

På ÖP utnyttjar vi reglerna för korttidspermittering för att sänka kostnaderna och möta effekterna av coronakrisen på kort sikt. Förhoppningsvis vänder det när den smittspridningen är mer under kontroll och samhället kan börja fungera som vanligt igen.

Krisen slår ut lokala tidningar

Men risken finns också att en djup lågkonjunktur som många förutspår följer på den akuta krisen slår ut lokala tidningar i en omfattning som vi inte har sett tidigare. Vilket skulle betyda att ännu färre journalister bevakar och granskar runt om i landet när en ny kris dyker upp.

Debatten om hur olika länders skyddsåtgärder innebär ett intrång i mänskliga rättigheter är redan igång. Ingen tvekan om att långtgående beslut som begränsar vårt sätt att resa, arbeta och leva behövs nu så att smittan bromsas och samhällets mest utsatta skyddas. Men vad händer när covid-19 inte längre är lika hotfull?

Nu är lokala nyheter viktigare än någonsin

I Ungern, den EU-medlem som gått längst från demokratin mot totalitärt styre, har premiärminister Victor Orbán utnyttjat coronapandemin som förevändning när han lagstiftat mot kritisk journalistik.

"Nu är lokala nyheter viktigare än någonsin" lyder budskapet i en egen kampanj för ÖP som de här veckorna rullar i olika kanaler.

Ett i högsta grad ett aktuellt budskap. Både nu och när vi genomlevt krisen som orsakas av det nya coronaviruset.

Det är på allvar, även för lokal journalistik.

Läs mer

JUST NU: Följ utvecklingen av viruset här

TV: 200 miljoner kronor i ökat mediestöd – Kultur- och demokratiministern Amanda Lind höll pressträff

Hans Lindeberg: Nu hade det varit väldigt bra med bredband till alla - var fanns samhällsansvaret när fibern skulle byggas ut?

Hans Lindeberg: Glöm inte vad det handlar om mitt i coronakaoset: Att skydda våra svagaste