Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Det känns bra att följa i Agathons fotspår

 
Östersunds-Posten 140 år
Visa alla artiklar

– Jag hoppas ni alla prenumeranter och nya användare hjälper till och har koll på oss så vi inte blir "ringrostiga", skriver chefredaktör Hans Lindeberg om att ÖP fyller 140 år i september.

När Östersunds-Posten kom ut för allra första gången var buslivet på stan en av de stora nyheterna. Rallare som skulle bygga den nya mellanriksbanan, järnvägen från Sundsvall till Trondheim, hade börjat dyka upp. I väntan på att jobbet startade levde de om på gatorna under kvällar och nätter.

Klagomålen strömmade in till den nystartade tidningen. Chefredaktören Agathon Burman, 30 år gammal, hade satt upp "Främst med allt nytt, ingen rast, inget rost" som ett av sina ledord. Så det måste ha varit självklart att rapportera om bråken på stan.

Precis så skulle en del av ÖP:s journalistiska mål fortfarande kunna formuleras. Att snabbt berätta om det som är nytt är en bärande del i journalistikens kärna, även efter140 år.

Hur rosten kommer in i bilden är mer oklart. För Agathon Burman handlade det möjligen om att hålla den handvevade tryckpressen hel och i bra skick.

Även när ÖP firade 100 år var tryckeriet den stora frågan. Tidningssidorna kunde sota igen av trycksvärta, texten flimrade och var svårläst.

"Problemet för ÖP idag är pressen" var rubriken på en öppenhjärtligt självkritisk artikel i jubileumstidningen från 1977. Tre år tidigare hade blysätteriet skrotats när tryckprocessen gick över till offsettryck.

En artikel som illustrerar dåtidens omställningsbekymmer i tidningsbranschen. Den handlade om tryckteknik, mängden trycksvärta på de i övrigt färglösa sidorna och sidformat.

I år fyller Östersundsposten återigen jämnt. Tisdagen den 5 september siktar vi på ett ordentligt kalas, precis 140 år har då gått sedan ÖP trycktes för första gången.

Men firandet tjuvstartar redan nu med en särskild avdelning på op.se och i tidningen under vinjetten "ÖP 140 år". Där samlar vi massor av material som har med ÖP:s långa historia att göra. Flera välkända och tidigare ÖP-medarbetare kommer att dyka upp och vi tänker plocka fram mycket av det som finns vårt stora arkiv. Det blir återblickar på de riktigt stora nyheterna men också framtidsspaning. Till exempel på hur framtidens lokala journalistik kan utvecklas för samhällets bästa.

Omställningen nu innebär helt andra utmaningar än för 40 år sedan men samtidigt är det viktigt att lära av historien.

Redan Agathon Burman satte på sin tid samhällsengagemanget högt.

"Vi skola göra till vår uppgift att meddela det nyaste och intressantaste underrättelser samt redogöra för dagens viktigaste frågor men därjämte med uppmärksamhet följa de strävande som avse att främja utveckling på olika områden", skrev han i premiärnumret av ÖP.

Det känns bra att följa i hans fotspår.

Många omskakande nyheter förtjänar att återberättas och betraktas utifrån frågeställningen om "vad hände se´n".

Det går ju att fundera på hur det sett ut om rallarna inte rumlat runt och stört ordningen i Östersund under hösten 1877.

Sannolikt hade förklaringen varit att järnvägen dragits fram någon annans stans genom Sverige.

Vad det hade inneburit för samhällsutvecklingen i Jämtland och Östersund?

Det är den typen av frågor som ÖP "uppmärksamt och utan rast" fördjupat, granskat och lyft fram i 140 år.

Nu siktar vi på att hålla på i 140 år till. Jag hoppas ni alla prenumeranter och nya användare hjälper till och har koll på oss så vi inte blir "ringrostiga".

---

Läs även:

Kalle Berglund: Helikopterutflykten med Stephen Hawking var en höjdpunkt

Tomas Larsson: Jag glömmer aldrig hur den lilla grisens hjärta pickade mot min hand

Hanna Olsson: ÖP var min första hemmaredaktion och min egentliga utbildning

Här är den första bilden som publicerades i ÖP

Torgny Jonsson: Av alla jobb jag gjort minns jag mina möten med Ann-Margret bäst

Hans Lindeberg: Det känns bra att följa i Agathons fotspår

Hadgine – den moderna kvinnan som stormade in och tog för sig på ÖP

Första tryckpressen vevades för hand av en gruvarbetare från Husås – i år fyller ÖP 140!