Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Efter ÖP:s avslöjande - hur kunde smittan spridas inom äldrevården? Nu måste svaren fram

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Tisdagen i veckan före påsk skrev Susanne Hoflin, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Östersunds kommun med ansvar för äldrevården, ett mejl. Hon förklarade att hon var mycket bekymrad och förtvivlad över hur provtagningen fungerade.

Dagen innan hade det första fallet av coronasmitta rapporterats på ett av Östersunds äldreboenden. Mejlet sändes till smittskyddsläkare Micael Widerström och Charlotte Hagberg, som ansvarar för samverkan mellan kommunerna inom region Jämtland-Härjedalen.

"Hur ska vi kunna minska smittspridningen på särskilda boenden om rutinerna kring provtagning inte fungerar?” skrev Susanne Hoflin.

Hur kunde smittan snabbt bli så omfattande?

Veckan efter påsk uppgick antalet dödsfall med misstänkta coronasymptom till elva fördelade på två boenden. Åtta av de äldre som avled under påskveckorna har sedan bekräftats som smittade av corona. Utbredd smittspridning fanns även bland personalen.

Frågan är: Hur kunde smittan snabbt bli så omfattande på några enheter inom äldrevården i Östersund?

Med totalt besöksförbud på äldreboenden, strikta förmaningen om att tvätta händerna och absolut inte gå på jobbet vid minsta sjukdomssymptom.

Svaret finns sannolikt i mejlväxlingen

En del av svaret finns sannolikt i mejlväxlingen mellan ansvariga för äldrevården i Östersund och regionen som ÖP kan avslöja idag. Innehållet är både anmärkningsvärt och alarmerande.

Mejlen beskriver oklara rutiner, osäkerhet vid provtagning och brist på utrustning. Vem som har ansvar för vad är en fråga som verkar bollas runt.

"Det börjar bli ohållbart ute vad gäller provtagning...Jag vet inte hur vi ska få koll på Covid-19 om inte SSK (sjuksköterskor) kan ta prov" rapporterade en av kommunens verksamhetschefer till Susanne Hoflin och beskriver hur hen "fått stå och tjafsa" om provtagningen med en "doktor på plats".

En bild av kaos där rutiner och ansvarsfördelning verkar saknas

Riskerna för höga dödstal om - eller när - coronaviruset får fäste inom äldrevården har varit kända länge. Larmrapporterna från Stockholms äldrevård kom långt innan smittspridningen tog fart i andra delar av landet.

ÖP:s rapportering ger trots att det fanns viss tid för förberedelser en bild av kaos där rutiner och ansvarsfördelning verkar saknas när smittan nådde äldrevården.

Läs även: Stort antal dödsfall och smitta inom äldrevården i Jämtlands län – så har viruset slagit mot samhällets sköraste

Coronakrisen har skapat en oroväckande tystnad

Bilden är inte unik. De senaste veckornas nyhetsrapportering beskriver liknande scenarier i många kommuner. Att Sverige misslyckats med att hålla covid-19 borta från äldrevården är ett trist faktum.

I efterhand vill ansvariga inom Östersunds kommun tona ner följderna av oklarheterna som rådde under påskveckorna. Just nu pågår en intern kartläggning av händelseförloppet.

Kommuner och myndigheter har en långt gående skyldighet att informera när enskilda behöver få stöd och hjälp, vare sig vi som medborgare ställer frågor eller inte.

Att redovisa enskilda misstag eller ett tufft ansvarsutkrävande

Patientsekretessen är viktig men det går att redovisa smittoläget på ett mer öppet sätt än vad som görs nu utan att lämna ut enskilda patienter eller anhöriga.

Covid-19 är en fruktansvärd sjukdom för de som drabbas allra värst. För många är det redan försent men ÖP:s granskning visar att svaren som hittills uteblivit måste fram.

Även om det innebär att redovisa enskilda misstag eller ett tufft ansvarsutkrävande.

Hur ska man annars som anhörig känna fullt förtroende för att mina gamla på äldreboendet eller med stöd av hemtjänsten skyddas från smittorisken så långt det bara går?

Läs mer

Hans Lindeberg: Hammarby med Zlatan på topp mot ÖFK i sommar – visst är det något att längta till

Hans Lindeberg: Nu hade det varit väldigt bra med bredband till alla - var fanns samhällsansvaret när fibern skulle byggas ut?

Hans Lindeberg: Det är allvar nu – även för lokal journalistik