Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Förövaren fortsatte sin fina karriär – "Genom åren har det funnits många tillfällen att säga ifrån"

Annons

"Jag ringde några samtal och försökte få andra människor att förstå vad den här mannen höll på med. Jag möttes av ett totalt förnekande"

Så säger regissören Hannes Holm i SVT:s dokumentärfilm "Älska mig för den jag är" som sändes i K-special förra veckan och finns att se på SVT-play.

Filmen handlar om sångerskan Josefin Nilsson, karriären tillsammans med systrarna som startade gotländska gruppen Ainbusk och hennes kamp mot ständiga smärtor efter att brutalt ha misshandlats av en tidigare pojkvän. Den ger en bild av varför hon avled 46 år gammal.

Mönstret upprepas gång efter gång

Framförallt tydliggör filmen om förnekandet av mäns våld mot kvinnor. Det vill säga mäns förnekande av mäns våld mot kvinnor.

Som man är det skrämmande att se hur vår oförmåga att säga ifrån avslöjas. Hur mönstret upprepas gång efter gång.

Jag vet förstås inte vilka Hannes Holm ringde men ett rimligt antagande är att det var ledande personer i kulturbranschen. De flesta är män.

Han har fortsatt få stora roller

Josefin Nilssons tidigare pojkvän är en av Sveriges mest kända skådespelare.

Juridiskt är saken avgjord. Han dömdes till villkorligt fängelsestraff för misshandel, olaga hot och brott mot besöksförbudet för tjugotalet år sedan.

Brotten är ett avklarat kapitel. För honom. Han har fortsatt få stora roller och vara en del av den kända kultursfären.

Frågan är varför det behövde gå så lång tid

För Josefin Nilsson, brottsoffret, blev livet ett annat. Reaktionerna på filmen om hennes liv har under veckan varit våldsamma. Dramaten har tvingats lägga ner föreställningen där expojkvännen medverkar. Teaterns ledning får hård kritik för sitt arbetsmiljöarbete.

Frågan är varför det behövde gå så lång tid innan reaktionen kommer. Det krävdes att Josefin Nilsson skulle avlida och bakgrunden till varför berättas på film.

Moraliskt har det funnits många tillfällen genom åren att ta avstånd, visa att våld mot kvinnor är inget vi män accepterar. Att tacka nej till pjäser och roller.

Den delas av många, ofta i det tysta

Vilken misshandel Josefin Nilsson utsatts för verkar ju ha varit väl känt inom den etablerade kultureliten. Om inte annat försökte Hannes Holm berätta.

Han och Josefin Nilsson var ett par några år efter misshandeln:

"Det värsta var när personen som var ute efter henne pratade in fruktansvärda hotelser på telefonsvararen. Då blev jag själv rädd", säger han i dokumentärfilmen.

En rädsla Hannes Holm och Josefin Nilsson inte var ensamma om. Den delas av många, ofta i det tysta.

"Särbo bröt kvinnas ben. Mannen ska kastat omkull kvinnan och hoppat på hennes fotled så att den bröts. Hotat kvinnan och hennes dotter. Mannen dömdes till åtta månaders fängelse."

"Sambo anmäls för strypgrepp. Mannen ska ha tagit strypgrepp på kvinnan han ska också vid ett annat tillfälle ha våldtagit henne. Ärendet nedlagt."

Citaten klipp ur en tidslinje som ingick i ÖP:s artikelserie "Våld i hemmet" från 2015. I tidslinjen beskrev vi kortfattat samtliga polisanmälningar om våld i nära relationer under ett år i Jämtland. Totalt 311 anmälningar.

Åtta av tio av förundersökningar har lagts ner

I genomsnitt lämnades en anmälan in varje dag sex dagar i veckan. Artikelserien av ÖP:s reporter Linda Hedenljung visade att åtta av tio av förundersökningar har lagts ner.

Vi uppmanade de som utsatts för våld att skriva ner sina egna berättelser och samlade dem under taggen #minhistoria.

"Han bestämmer sig för att hon ska ut ur huset och försöker släpa ut henne genom ytterdörren. Hon får tag i dörrposten och lyckas hålla sig kvar. Mannen sätter då sig på henne och smäller till henne med öppen hand över kinden. Slaget gör att kvinnan slår i huvudet i dörrposten."

Klart och tydligt till andra män

Jag läser om ÖP:s granskning från 2015 och fastnar för intervjun med advokaten Mats Bäck. Han har under många år arbetat som försvarare av män som åtalats för våld i nära relationer.

Mats Bäck vittnade om att våldet blivit allt mer våldsamt och manliga förebilder saknas. Från förskolan och upp genom livet.

– Det är inte så lyckat att det nästan bara är kvinnor som arbetar på förskolor. Det borde finnas fler manliga förebilder, sa han till ÖP: reporter.

Levde med en sönderslagen rygg

Det vill säga vi män har ansvaret att säga ifrån. Klart och tydligt till andra män.

- Man måste lära sig respekt för andra människor. Man måste lära sig vad som är rätt och vad som är fel. Att det de gör får konsekvenser, sa han.

För Josefin Nilsson fick våldet livsavgörande konsekvenser. Hon levde med en sönderslagen rygg till kroppen inte orkade längre.

Mannen - förövaren - har fortsatt på sin fina karriär. Fram till nu?

Läs mer

Hans Lindeberg: Vårt arbete drivs inte av "äcklig skadeglädje"

Hans Lindeberg: Över 500 läsare har hittills fått hjälp att logga in – och det är bara början: ”Ingen fråga är för dum för att ställas”

Annons