Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Glöm inte vad det handlar om mitt i coronakaoset: Att skydda våra svagaste

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Slutminuterna i Östersunds sporthall i tisdags. Vi femtonhundra på läktarna stod upp, skrek, vrålade, stampade och gjorde allt annat vi kunde för att hjälpa Jämtland basket till vinst. Den laddade matchen slutade med fyra poäng upp. Jämtland slog regerande mästarna från Södertälje.

Tanken fanns där i bakhuvudet. Kan det vara sista gången på länge som vi får känna av samma stämning?

Ett dygn senare var det ett faktum. Regeringen tog beslutet om att förbjuda sammankomster med fler än 500 deltagare. Årets basketliga är färdigspelad i förtid.

Många tankar har kommit och gått under den senaste veckan. Det kan kännas både chockartat och svårt att förstå sig på flödet av nyheter och information om spridningen av coronaviruset och hur samhället gradvis stängs ner.

Sista dagarna har mycket gällt frågan om att stänga skolor eller inte.

Vi även öppnat upp fler artiklar än vanligt

På ÖP har vi livesänt presskonferenserna från Region Jämtland Härjedalen, Folkhälsomyndigheten och regeringen. Vi har koncentrerat oss på att ge en så snabb och saklig nyhetsrapportering till så många som möjligt. Av samma skäl har vi även öppnat upp fler artiklar än vanligt så att även ickeprenumeranter kan läsa. Så kommer vi fortsätta att göra när nyheterna handlar om coronasmittan, hur den sprids, hur vi kan skydda oss, vilka beslut som tas och åtgärder som sätts in för att minska spridningen.

Som sprids och delas vilt på sociala medier

Coronaviruset orsakar en samhällskris som just nu är svår att överblicka. Då är vår roll att bidra med väl underbyggd journalistik. Som motvikt till många skrämmande exempel på lösa uppgifter, misstänkliggöranden och utpekanden som sprids och delas vilt på sociala medier.

Jag har läst kommentarer och trådar där såväl personer som adresser är lätt att spåra och enskilda människor hängs ut som påstådda smittbärare. På Region Jämtland-Härjedalens presskonferens i onsdags lyfte smittskyddsläkaren Micael Widerström fram risken för ryktesspridning som ett hinder för att ge mer detaljerad information.

Häromkvällen ringde jag till min mor

För den som tvivlar på om Facebook bidrar till en konstruktiv samhällsdebatt är coronakrisen ett lysande exempel.

Det svåra i nyhetsflödet är att hinna tänka efter, stanna upp och tillåta sig känna oro. Häromkvällen ringde jag till min mor närmare 90 år och bosatt många mil bort. Hon sa att hon mår bra och inte går ut så ofta. Det kändes skönt att höra.

När ÖP rapporterade om det första konstaterade coronafallet i länet visade det sig att den smittade personen rest i norra Italien och själv bestämt sig för karantän hemma.

Förr eller senare kommer många av oss smittas

En tanke som jag ofta återkommit till under veckan är hur vår gemensamma förmåga att ta eget ansvar för allas trygghet växer med krisen.

När jag skriver det här har 134 000 människor konstaterats sjuka i covid 19 runt om i världen. Cirka 5 000 har avlidit.

Förr eller senare kommer många av oss att smittas av det nya viruset som det än så länge inte finns vaccin mot. För de flesta blir det i form av en normal förkylningssväng. Riskerna för äldre och människor som redan har andra sjukdomar är betydligt större. Vad händer om viruset får fäste i ett boende för gravt handikappade?

En annan tanke att påminna om när börskaos råder, fotbollsmatcher och planerade semesterresor stoppas är vad det i grunden handlar om: Att skydda de mest utsatta i vårt samhälle.

Läs mer

Hans Lindeberg: Skulle ÖP:s Ragundareporter ha hållit tyst om den djupa sprickan i kommunens styrande allians?

Hans Lindeberg: Näthat i sina värsta former efter Girjas-domen – går inte att blunda för statens ansvar

Hans Lindeberg: Att Facebook åker på turné och ber om förlåtelse räcker inte – varför inte sluta mata odjuret?