Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Hur bra vi lyckas uppfylla läsarlöftet är upp till dig att bestämma

”Det är en grej att man är det största och värsta på vägen” Så beskrev 17-årige Morgan Esbjörnsson känslan när han kör sin stolthet, en grön lastbil till skolan.

Under många timmars arbete har han lyckats förvandla ett gammalt rostigt åbäke till en glänsande epa-traktor.

För Morgan betyder det frihet att kunna ta sig runt på vägarna kring Rörön för egen maskin. Många fler berättade om drömmen, skruvandet, kamratskapet och sammanhållningen i ÖP:s långa artikelserie om EPA-livet som vi publicerade i mars.

Epor på gator och vägar runt om i länet väcker motstridiga känslor

Satsningen var en del i vårt nyårslöfte inför 2021.

”ÖP-lyfter handlar om det du tänker på allra mest. Som händer här och nu, i vardagen hos oss” skrev jag i en krönika i början av året.

Att rekordökningen av antalet ”epor” på gator och vägar runt om i länet väcker motstridiga känslor framgick tydligt.

För Martin Jaller, nyinflyttad in i bostadsområdet bredvid macken som är samlingspunkten under sena helgkvällar, blev EPA-livet en mardröm.

”Som att bo mitt i en musikfestival” förklarade han i en ÖP-intervju förtvivlad över att bli störd nästan varenda helg.

Sparkrav och larm om vikande skolresultat i Östersund, studentfirandets fram och baksidor, den glödheta bostadsmarknaden och privatiseringsvågen av länets hälsocentraler är andra specialsatsningar med rubriken ÖP-lyfter som vi publicerat sedan årsskiftet.

I januari berättade tio unga företagare vad som ligger bakom deras framgånga. I februari växlade vi upp den dagliga statistiken över coronasmittan och vaccineringarna för att ge en mer utförlig bild av hur kampen mot viruset går i länet.

I april berättade 100 jämtar om sin vardag under coronapandemin i en unik jätteenkät.

I ”ÖP-lyfter: Dömd på fri fot” avslöjade vi hur dömda brottslingar begår nya grova brott medan de väntar på fängelseplats. I ett fall kunde en man som redan dömts för barnvåldtäkt våldta ytterligare ett barn i väntan på straff.

Det värsta varit att tappa all motivation

Varför gör man illa mig så här? Varför ser ingen? Varför hjälper ingen mig?" Frågorna ställdes av Jeanette från Östersund som utsattes för sexuella övergrepp som barn. Hon berättade om övergreppen i serien om De mest utsatta.

Vi lyfte Sportens förlorare i pandemin. För Kiana Siamansouri 17 år och basketspelare har det värsta varit att tappa all motivation när matcherna ställts in.

Specialsatsningen ”ÖP-lyfter” kom till efter att vi bett er läsare och prenumeranter ge synpunkter och betyg på vår journalistik.

Över 1 300 enkätsvar kom in. Genomgående var svaret att ni gillar våra lokala nyheter men ibland efterlyste ännu mer av sammanhang och fördjupning.

Ta jobbet med att fördjupa den lokala journalistiken på största allvar

”Bra lokal journalistik behöver också stanna upp, ifrågasätta, vara lyhörd och eftertänksam. Vare sig det handlar om svåra, jobbiga, oväntade frågor eller bara sådant som känns kul och inspirerande” skrev jag om enkätsvaren i min nyårskrönika.

Hur bra vi lyckas uppfylla vårt läsarlöfte är förstås upp till dig som följer oss att avgöra.

Vi kommer fortsätta ta jobbet med att fördjupa den lokala journalistiken på största allvar.

Läs mer

Hans Lindeberg: Vi vill vända ut och in på hur det står till med undervisningen

Hans Lindeberg: Brottsjournalistik är inget ”billigt sätt att ta vara på allt polisen stöter på” utan det svåraste vi gör

Hans Lindeberg: Mona och Göte berättar vad vårdkrisen verkligen handlar om