Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Jag hoppas att ni svarar när vi ringer - det stärker vår digitala magkänsla

”Den duger i alla fall till att slå in fisk i”

Så kunde en legendarisk redaktionschef humma fram på redaktionens morgonmöte över dagens tidning när gårdagens nyhetsarbete fungerat sisådär.

Sedan var det slut på utvärderandet. Bara att ta sig an nästa utgivningsdag.

Redaktionschefen var Christer Sjöström på Länstidningen. Han drevs av en slags magkänsla för vilket innehåll som läsarna ville ha och när den fungerade gick det riktigt bra.

1982 fick Christer Sjöström Stora Journalistpriset för sin ”satsning på en spännande, lokalt förankrad nyhetsjournalistik” som lockat många nya prenumeranter.

Problemet med magkänsla var att den oftast sa väldigt lite om vad läsarna faktiskt tyckte om nyhetsjournalistiken.

Tre, fyra arga samtal var en läsarstorm

Egentligen ingenting. Kom det tre, fyra arga samtal efter en artikel kunde det tolkas som en läsarstorm. Mer sällan ringde någon som gillade innehållet. Det blev mycket slump och tyckande som långt ifrån gav någon heltäckande bild

Vi reportrar fick själva försöka begripa vad som var en bra nyhet för läsarna istället för tvärtom. Det fanns ett tydligt ”inifrån-ut-perspektiv” på hela jobbet.

Så att ha koll på att magkänslan pekade rätt var helt avgörande.

Nu har vi koll på något helt annat på ÖP:s redaktion: Vår läsardata.

Varje dag kan vi se exakt vilka nyhetsartiklar som engagerar mest. Hur många nya digitala prenumeranter som kommer till och hur många som slutar.

Trovärdigheten och djupet i bevakningen hotades

Vi kan ta fram statistik över hur många tittare en livesändning har och hur länge man tittar på ett TV-inslag. Vi följer hur stor del av artiklarna som har läsare från början till slut och vi har en digital karta på en TV-skärm som visar var i länet våra mest aktiva läsare finns just nu.

Möjligheten att utveckla innehåll med hjälp av data är nog det som har revolutionerat den lokala journalistiken allra mest.

På gott och ont. För några år sedan handlade mycket av kritiken mot nyhetsmedierna om att vi bara jagade snabba klick på nätet. Trovärdigheten och djupet i bevakningen hotades.

När Östersunds-Posten för fem år sedan nominerades till branschpriset Årets Dagstidning var motiveringen att vi hade lyckats komma bort från klickfokus genom att kraftigt öka antalet sidvisningar per besök på op.se.

Nu prioriterar vi våra lojala läsare och användare

Bakom det senaste årets framgång när ÖP har vänt den nedåtgående upplagetrenden till en klar uppgång ligger ett mycket målmedvetet analysarbete inom hela Mittmedia.

Läs mer: Plus har vänt trenden - ÖP Ökar

Det mest positiva är att vi har kunnat byta ”inifrån och ut” mot ett läsarperspektiv.

Nu prioriterar vi våra lojala läsare och användare. De som följer oss kontinuerligt, gillar att hänga på våra sajter och gärna betalar för sina lokala nyheter.

Med hjälp av läsardata får vi veta hur journalistiken tas emot. Ovärderlig kunskap för att utveckla det journalistiska arbetet, som fortfarande består av att välja, prioritera och lyfta fram det som är betydelsefullt för många i samhället.

Problemet med läsardata är att den saknar magkänsla.

För Christer Sjöström var samtalet med läsarna helt avgörande. Där kom de flesta riktigt bra nyhetstipsen fram. Så är det fortfarande.

Det stärker vår digitala magkänsla

Eller det är till och med så att kontakten med läsare och användare blivit ännu viktigare eftersom all data behöver kompletteras med åsikter och känslor för att kunna tolkas på rätt sätt.

Därför får ni gärna fortsätta höra av er, mejla, ringa, skicka SMS, bilder, filmer och tipsa oss på alla möjliga sätt.

Läs mer: Här kan du tipsa ÖP

Det kan också vara så att jag eller någon reporter helt enkelt ringer upp och vill höra vad du tycker.

Just nu försöker vi på redaktionen ringa många av er som har slutat vara plusprenumeranter för att få veta mer om varför ni har hoppat av. De samtalen är ett mycket bra verktyg för oss att tillsammans med er utveckla vår lokala journalistik.

Det stärker vår digitala magkänsla.

Därför hoppas jag att ni gärna avsätter några minuter för att svara.

Läs mer:

Hans Lindeberg: Även Hadi har blivit uppmätt av svenska staten

Hans Lindeberg: Miljonerna till cykelvägar framstår nog som en droppe i havet