Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Kindberg-affären rullas upp här och nu – vare sig vi vill eller inte

 
Brottsmisstankarna mot Kindberg
Visa alla artiklar

I tisdags morse i förra veckan klev ekopolisen in genom dörren till Östersundshems huvudkontor på Rådhusgatan.

Polisrazzian riktades mot Daniel Kindbergs arbetsrum. Hans arbetsdator togs i beslag.

TV: Brottsmisstankarna mot Kindberg – detta har hänt

Kommunägda Östersundshem är en angelägenhet för hyresgästerna men också för alla medborgare i Östersunds kommun, som motor i satsningen på att få fram nya bostäder.

Östersunds-Posten var först med nyheten om att Östersundshems verkställande direktör satt anhållen. Vi fick uppgifterna bekräftade från säkra källor och publicerade.

Läs mer Alla artiklarna om brottsmisstankarna mot Daniel Kindberg

Daniel Kindberg arbetsbefriades från Östersundshem. Två dagar senare sade han upp sig självmant från VD-jobbet.

Kindberg släpptes av polisen men misstankarna mot honom har enligt åklagaren stärkts under förhören. Han har klivit av sitt ägande i Rödkulleprojektet, nästa stora planerade utbyggnad i Åre och tagit timeout som ordförande för Östersunds FK.

ÖFK sponsras av Östersunds Kommun och Östersundshem. Vad som händer med ÖFK påverkar bilden av Östersund i media och berör direkt många människor.

Det är svårt att se vilka jämförbara nyheter som kan få lika genomgripande konsekvenser för Östersund på sikt.

Daniel Kindberg, en av hans affärspartners från Sollefteå och en anställd på byggföretaget PEAB i Östersund är misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

Handlar om hur sponsorpengar slussats till Östersunds FK

Östersundshem har tvingats starta en egen utredning för att granska ekonomin i ett antal entreprenader och samarbeten. Även PEAB gör egna undersökningar.

Vi vet att det handlar om hur sponsorpengar slussats till Östersunds FK och att pengaflödet tidsmässigt började i samma veva som klubben hade det ekonomisk knackigt. Risken fanns att ÖFK skulle flyttas ner i seriesystemet.

Efter polisens tillslag hos Östersundshem har ÖP följt utvecklingen på nära håll och nyhetsrapporterat fortlöpande. Vi har avslöjat fler detaljer i brottshärvan.

Men samtidigt återstår många frågor att besvara.

Daniel Kindberg är misstänkt för medhjälp till grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri men vilken roll han i så fall har haft i det misstänkta brottsupplägget är oklart.

Likaså var pengarna kommer ifrån och varför Sollefteåföretagaren valde att sponsra ÖFK. Vi vet heller inte om de inblandade privat tjänat på affärsupplägget.

Finns det fler kopplingar till Östersundshems affärer?

Det är vår roll som nyhetsredaktion

Polisutredningen fortsätter under sekretess. Inget åtal är väckt, ingen är ännu dömd för brott.

Att många med tanke på vad som har hänt gärna har åsikter eller vill spekulera är inte så konstigt.

På ÖP kommer vi fortsätta nyhetsrapportera om vad vi vet så fort vi är säkra på att de uppgifter som kommer bygger på fakta, dokument eller säkra källor och uppgiftslämnare. Det är vår roll som nyhetsredaktion.

Utan tvekan har Daniel Kindberg och ÖFK:s satt sin prägel på Östersund

Samtidigt måste det i medierapporteringen finnas utrymme för personliga reflektioner, analys och diskussion om en nyhetshändelse som har så stor betydelse för Östersund. Den åsiktsdrivna journalistiken kommer att synas i krönikor, ledartexter och på våra debattsidor.

Namnpubliceringar är alltid en avvägning mellan personlig integritet och allmänhetens behov av att få faktabaserade nyheter. När det gäller misstankarna mot Daniel Kindberg väger allmänintresset högre på grund av hans offentliga position. Det gäller inte för de två andra misstänkta.

Läs mer

Insändare: Hur är det med pressetiken - varför namnges Daniel Kindberg

Utan tvekan har Daniel Kindberg och ÖFK:s satt sin prägel på Östersund. Som staden med en osannolik framgångssaga.

Vad är säkra uppgifter och vad är rena spekulationer

Men det går inte att bortse från att Kindberg är indragen i en ekobrottshärva som spiller över på såväl fotbollsklubben som kommunens bostadsbolag. Kindberg-affären är ett faktum. Den rullas upp här och nu oavsett vad vi tycker om det.

Ett råd till dig som följer händelseutvecklingen i olika nyhetskanaler och på sociala medier är att hålla reda på vad som är vad i rapporteringen.

Vad är säkra uppgifter och vad är rena spekulationer..? Vem som säger vad och varför kan vara en bra fråga att ställa sig.

Läs mer

Tord Andersson: Om Kindberg är skyldig kan det vara slutet på ÖFK:s storhetstid

Marcus Åsling: Oavsett scenario är det svårt att se någon annan utveckling än att Östersunds fotbollsklubb påskyndar sin process med att utvidga styrelsen

Stefan Nolervik: Mannen med nio liv och hans show på presskonferensen

Malin Andersson Junkka: Idag ger vi ÖFK en extra varm applåd

Fler krönikor av Hans Lindeberg