Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Klimathotet har ingen politisk färg

 
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Visa alla artiklar

"Camp Fire" härjar i Kalifornien. Kraften i skogsbränderna är våldsam.

Stora svartbrända områden. Utbrända bilar och förkolnade husruiner. Drygt ett femtiotal döda så här långt. Mer än 100 personer rapporteras saknade.

Bilderna är som hämtade från ett krigsdrabbat område och stämmer mycket väl överens med den hotande framtid som klimatforskarna har pekat ut. Fler och mer omfattande bränder väntar i spåren av klimatförändringen. I Kalifornien, i södra Europa och här hemma.

Elden sprider sig snabbare

Vi vet att vårt sätt att leva i grunden behöver förändras om den globala temperaturhöjningen ska hålla sig under ett genomsnitt på två grader. Och redan den nivån kommer betyda stora skillnader mot idag.

Vi vet att det är bråttom.

Omfattande skogsbränder i Kalifornien är inget nytt. Nu brinner det oftare. Elden sprider sig snabbare och blir mer svårstoppad eftersom medeltemperaturen i havsvattnet stiger. Vindarna som drar in från havet blir både hetare och starkare.

Han är en av många som har sett sitt hus brinna

"Vi slåss mot någonting större som vi aldrig sett tidigare. Förhoppningsvis kan vi förenas som ett folk och ta oss an klimathotet". Skriver rockmusikern Niel Young på sin hemsida i ett upprop riktat mot president Donald Trump. En del i Trumps högerpopulistiska agenda är att USA hoppar av det internationella klimatsamarbetet.

Vad den ekonomiskt rika delen av världen, länder som USA, Europa och Sverige gör har avgörande betydelse för att hejda den globala uppvärmningen. Genom vår livsstil står vi för stora utsläpp, vi behöver vara föregångare i omställningen.

Niel Youngs hus i Malibu finns inte längre kvar. Han är en av många som har sett sitt hus brinna ner. Omkring sjutusen har hittills förstörts. Staden Paradise med 30 000 invånare är ödelagd. Runt en halv miljon människor har evakuerats från sina hem.

Jag hoppas att vi överlever dagen

Mitt under den heta och torra sommaren, måndagen den 16 juli rapporterade ÖP om okontrollerade bränder på tre ställen i Jämtland och Härjedalen. "Jag hoppas att vi överlever dagen", sade räddningschefen Niclas von Essen.

Det brann då i Gillhov, Pålgård och Lillåsen. En enorm kraftsamling krävdes för att begränsa bränderna under de heta sommarveckorna, av räddningstjänsten och alla andra resurser som samhället kunde få fram. Frivilliga, förstärkning av brandmän från Polen och vattenbombflygplan från Italien.

Scenariot från Kalifonien känns igen

Svegs flygplats evakuerades, boende i Olingdal och Pålgård fick lämna sina hus när bränderna blev värre. Extrem värme och starka vindar försvårade släckningsarbetet.

Omfattningen är mindre men scenariot från Kalifornien känns igen.

Östersunds-Posten publicerade närmare 200 artiklar, livesändningar och tv-inslag om sommarens skogsbränder. Ett fåtal handlade om hur den ökande risken för katastrofala bränder kan kopplas till klimatförändringarna.

..mod för att ompröva gamla sanningar

Att sambandet finns går inte längre att förneka. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar sedan länge för ökad risk för svåra skogsbränder i framtiden.

Klimathotet är något som vi svenskar oroar oss allra mest för. Hur det ska bekämpas blev trots det ingen stor politisk fråga i valrörelsen.

Alla borde inse det som behövs är en långsiktig strategi, handlingskraft och tillräckligt med politisk mod för att ompröva gamla sanningar.

Klimathotet saknar politisk färg. Det slår blint och hotar oss alla, från kändiskvarteren i Malibu till skogsägare i Bräcke och Ragunda.

Läs mer

Hans Lindeberg: Sex helgon i den journalistiska himlen

Hans Lindeberg: När bränderna slocknat har valdebatten flyttat fokus åt ett annat håll

Hans Lindeberg: Hur kan en tom stol försvara sina väljares intressen?