Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Korven i Krokom blev en mediestory

Ett vanligt misstag är att blanda ihop det som medierna har publicerats med de reaktionerna det väcker på sociala medier, skriver ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg om den omdiskuterade nyårsmiddagen på äldreboendet i krokom.

Varmkorv med bröd och mos serverades som nyårsmiddag på äldreboendet Blomstergården i Krokom.

I förra veckan anklagade Jonas Törngren, kommundirektör i Krokom, ÖP och andra medier för att vinkla och utelämna fakta i rapporteringen om kommunens nyårsmeny.

Den här veckan har nyårsmiddagen mer blivit en mediestory än en berättelse om varm korv. Radioprogrammet Medierna i P1 (sänds lördag 11.00) har gjort en uppföljning om nyhetsrapporteringen om mat på olika boenden runt om i landet under jul och nyårshelgerna.

Det är förstås bra. Att så här i efterhand diskutera vilken bild som spreds av vem och vilket ansvar media har är mer intressant än själva korvätandet.

”Är den hatiska diskussionen som uppkom på Facebook, de utskällningar och hot som hårt arbetande personal fick utstå och den rädsla som många anhöriga obefogat känner utifrån sina släktingars välmående förenat med medborgarlojalitet” skrev Jonas Törngren i en debattartikel som ÖP publicerade förra torsdagen.

Att media har sin första lojalitet hos medborgarna kan vi vara överens om.

Men om media förväntas ta ansvar för vilka flöden av hat på som kan uppstå i andra forum när vi bevakar nyheter och tar publiceringsbeslut är vi ute på ett farligt, sluttande plan.

Tvärtom är det helt avgörande att våra redaktioner klarar av att rapportera sakligt och oberoende av vilka reaktioner som kan komma. Som motvikt mot ryktesspridning och påhittade ”sanningar”.

Tyvärr är det ett vanligt misstag att blanda ihop vad som faktiskt har publicerats av ÖP och andra med vilka reaktioner det väcker i sociala medier.

När hat och kränkningar på nätet diskuteras så måste skiljelinjen vara glasklar. För Facebook, andra sociala plattformar och så kallade alternativa medier finns inga pressetiska regler, lagstadgat utgivarskap eller en allmänhetens pressombudsman.

Därför är det viktigt att alltid hålla isär vad som sprids var och med vilken avsändare när nyhetsflöden som det om varmkorven i Krokom ska granskas i efterhand. Kort sagt: var uppstod hatet?

Det hela tog fart på nyårsaftonskvällen. En anställd på Blomstergården publicerade en bild på en påse korvbröd och texten ”Detta är vad vi serverar våra gamla på nyårsafton 2016, korv med bröd” på Facebook. Inlägget fick hundratals kommentarer och spreds snabbt. ”Skamligt och absolut inte okey” tyckte fler ur personalen.

Ingenstans ser det ut som att kommunen försökt bemöta diskussionen bland anställda och medborgarna där den pågick för fullt, på Facebook.

På nyårsdagen däremot går Krokoms kommun ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Olyckliga omständigheter ledde till torftig nyårsmiddag för äldre”. Kommunens kostchef medgav att kritiken var fullt befogad. Först då vaknade media. ÖP, LT, Radio Jämtland, Tidningarnas telegrambyrå och kvällstidningarna rapporterade.

ÖP:s bevakning sträckte sig över fem dagar. Från den första korta nyhetstexten till kommunchefens debattartikel och ett reportage på Blomstergården där de äldre på trettondagsafton serverades festmiddag som kompensation. Artiklarna har lagts ut och debatten har förts i alla våra kanaler, inklusive Facebook, där ÖP har tagit redaktörsansvar.

Jonas Törngren tycker att bilden av ”att i Krokoms kommun misshandlar man de äldre så till den milda grad att de enbart serveras korv med bröd på nyårsafton kablas ut över Sverige.”

Frågan är i så fall vem som har ansvaret för att den bilden spreds?

Läs mer:

Kritiken mot nyårsmiddagen kom från personalen – inte de boende: "Det är olyckligt om man tittar på all fin mat som de fått" (3 januari)

Vänsterpartiet bedrövade över nyårsmiddagen på äldreboendet: Det är inte okej att servera korv med bröd (2 januari)

Äldre serverades korv med bröd på nyårsafton – nu ber kommunen om ursäkt (2 januari)

Kritiken mot nyårsmiddagen kom från personalen – inte de boende: "Det är olyckligt om man tittar på all fin mat som de fått" (3 januari)