Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Länets politiker tystas - bli inte den som hakar på mobbandet

Artikel 11 av 11
#defolkvalda
Visa alla artiklar

I måndags kulminerade bråket om platserna på Moderaternas kommunlista till valet i Östersund.

Att 2018 är ett valår börjar märkas på allvar. På Östersunds-Posten förbereder vi valbevakningen. Med viss oro måste jag säga. Mycket talar för att årets valrörelse blir den smutsigaste och hårdaste vi har sett på länge.

Läs mer: Pär Jönsson krossade allt motstånd: ”En upprättelse” – svidande bakläxa för valberedningen

Många politiker avstår från att uttrycka sin åsikt av rädsla för att bli utsatta för drev i sociala medier. Det var en slutsats i Östersunds-Postens kartläggning av hat och hot bland länets politiker som vi publicerade tidigare i veckan.

"Det är väldigt lätt att starta en mobb", förklarade Elisabeth Ryder-Wikén (M) oppositionsråd i Bergs kommun och en politiker som fått lära sig att hantera ett hårdare debattklimat.

Läs mer: Hat och hot vardagsmat för många av länets kommunpolitiker

Risken är att länets politiker bara har sett början av den våg av trakasserier och hat som kan komma. Om de värsta farhågorna inför höstens val besannas.

Folkvalda politiker väljer att dra sig undan offentligheten

ÖP:s reporter Marcus Berglund som arbetat med serien #defolkvalda har haft svårt att få politiker att själva ställa upp och berätta öppet. Många vill inte utsätta sig för risken att bli utsatta på nytt eller är rädda för att familjen ska drabbas.

När folkvalda politiker väljer att dra sig undan offentligheten är det ett tecken på att något håller på att gå riktigt snett.

Sannolikt kommer mycket av dagordningen för valrörelsen sättas av utspel i sociala medier. Inte bara av etablerade politiska partier utan också av starka populistiska krafter som drivs av agendan att öka motsättningar och splittringen i samhället.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar

Att förfalskade nyheter och fejkade användarkonton har sitt ursprung i "trollfabriker" i Ryssland som en del landets propagandastrategi är ett faktum. Här hemma finns exemplet sajten Granskning Sverige som avslöjades av Eskilstuna-Kuriren förra året.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar nu för att nättroll kan försöka påverka kommunalvalen med ryktesspridning och propaganda. Med syftet att ge en bild av ett samhällssystem i kaos.

Ingen rök utan eld blir ett kriterium för sanning

Historien visar hur lätt det är att etablera en "sanning" eller hur fort det går att sprida grova misstankar mot en enskild person i ett okontrollerat flöde på sociala medier bara det som läggs ut uppfattas som tillräckligt kittlande.

När "ingen rök utan eld" blir ett kriterium för sanning är det inget annat än ett hot mot grundläggande demokratiska värden.

Vad händer med demokratin när politikerna inte orkar längre är den övergripande frågan bakom ÖP:s kartläggning? En allvarlig fråga som vi bör ställa oss var och en.

Två ytterligare frågor - och mycket handfasta förhållningsregler - för att inte riskerat till bidra att sprida rykten och propaganda vidare är:

- Kan det verkligen, rimligen vara sant det som sägs, skrivs och delas. Hur vet jag i så fall det?

- Ifrågasätt alltid vem som säger vad och varför?

Bli inte den som okritiskt hakar på mobbandet.

Läs mer:

Hans Lindeberg: Även Hadi har blivit uppmätt av svenska staten

Hans Lindeberg: Miljonerna till cykelvägar framstår nog som en droppe i havet

Hans Lindeberg: Jag hoppas ni svarar när vi ringer - det stärker vår digitala magkänsla