Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Nu kommer ÖP Magasin

Vi vill göra en tidning för alla som gillar Jämtland, skriver Hans Lindeberg, ÖP:s chefredaktör, om nya den nya gratistidningen.

Hur långe fortsätter ni ge ut papperstidningar?

Jag fick frågan i förra veckan på en företagarfrukost i Östersund.

Det första svaret är enkelt: Så länge våra läsare vill läsa papperstidningar.

Nu satsar vi dessutom på att utveckla gratistidningskonceptet. Gratistidningarna 100% Östersund, Krokom och Strömsund knyts närmare ÖP och blir ÖP Magasin med utgivning i hela Jämtland och innehåll från alla kommuner.

Vill man bygga ut svaret på den inledande frågan så blir det ungefär så här:

Det beror på hur människor vill få sina nyheter levererade. På papper eller i digitala kanaler.

Så länge prenumeranterna är beredda att betala mer för att få tidningen tryckt och transporterad till brevlådan jämfört med att prenumerera digitalt till en lägre kostnad.

Så kommer vi nog fortsätta ge ut papperstidningar. Sannolikt många år till.

Just nu finns tre tydliga trender:

- ÖP:s digitala plusprenumerationer växer så att det knakar. Många vill betala för våra lokala nyheter digitalt. Hittills över 3.000 nya prenumeranter. Det innebär att antalet prenumeranter till och med september i år ökat med närmare 7 procent jämfört med samma period förra året.

- Däremot fortsätter antalet prenumeranter som vill ha en papperstidning att minska. Det är en nedåtgående kurva som funnits i många år och påverkat alla morgontidningar.

- Samtidigt vet vi genom läsarundersökningar att många är vana vid att läsa papperstidningar och vill fortsätta med det. Därför är gratistidningarna viktiga i ÖP.s samlade utbud.

Arbetet med att bygga om 100%-tidningarna till ett ÖP Magasin pågår för fullt. Vi har satt som mål att göra en tidning för alla som gillar Jämtland. En välfylld tidning med ett brett innehåll som ska ge glädje och inspirera.

Med utseende mer som ett magasin än ÖP som daglig nyhetstidning och tryckt på tjockare papper. Ni som följde nystarten på ÅreIdag inför förra säsongen vet lite av vad vi siktar på. Premiärnumret kommer i mars.

Som med alla gratistidningar hänger mycket på intresset från annonsörerna. När vi bestämt oss för att utveckla en ny tidning har det varit efter en ingående analys av marknaden. Frågorna har handlat om distribution, utgivningsdagar och handelsströmmar.

ÖP Magasin kommer att till en början nå ut till de allra flesta läsarna under onsdagar, torsdagar med utrymme för annonser inför helgen. Till att början månadsutgivning sista veckan varje månad. Blir efterfrågan stor kan tidningen komma ut med tätare intervall.

ÖP har en lång historia av att ge ut gratistidningar.

ÅreIdag har 20 år på nacken. Efterföljaren Stan Idag i Östersund och tidningen Strömsund kom 2008.

Tidningen 100% Östersund startades 2005 och byggdes upp som ett lyckat familjeföretag av Gunnel Edvardsson och Henrik Sekander. För fem år sedan köpte Mittmedia tidningen och gjorde om den till veckotidning. I samma veva kom både 100% Krokom och Strömsund.

Nu tar vi nästa steg för att utveckla mediemarknaden i Jämtland med ÖP Magasin.