Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Nu satsar ÖP på mer journalistik från Ragunda – ”Mediestödet sätts in där det gör verklig nytta”

Nästa vecka byter ÖP:s kulturredaktör jobb. Karin G Jonsson blir reporter i Ragunda på heltid.

Det är en ny spännande satsning på journalistik som ligger riktigt nära alla er som vill följa nyheter från Ragunda Kommun.

ÖP:s satsning är möjlig tack vare det nya statliga mediestödet till områden som är journalistiskt "underbevakade".

Rapportera om stort och smått som händer, engagerar och upprör i kommunen

Karin G Jonsson har varit nyhetsledande inom kulturen och hon har medvetet försökt synliggöra kultur i länet utanför Östersund. För några år sedan startade hon den uppmärksammade Facebookgruppen Glesbygdsgirls. Förra året var hon som ÖP:s kulturredaktör inbjuden av FN i New York för att diskutera kvinnor och glesbygd.

Nu fortsätter Karin på den inslagna vägen, men som nyhetsreporter och med Ragunda som arbetsfält. Karins uppdrag är att rapportera om stort och smått som händer, engagerar och upprör i kommunen. Du kommer kunna möta henne på plats runt om i Ragunda eller som prenumerant i våra digitala kanaler och i tidningen.

Karin ersätts av en annan välkänd ÖP-medarbetare under tiden hon tar sig an Ragunda. Marcus Berglund, reporter och tidigare krönikeskrivare på ÖP, blir vår nya kulturredaktör.

Liknande satsning på Bräcke

Både Marcus och Karin kommer att berätta mer om sig själva och sina nya journalistiska uppdrag i varsin ÖP-krönika på måndag och tisdag nästa vecka.

Om några veckor planerar vi att tillsammans med Sundsvalls Tidning presentera en liknande satsning på Bräcke. Den innebär att en extra reporter knyts till ST:s enmansredaktion i Ånge och två journalister där tillsammans bevakar båda kommunerna.

Även det ett resultat av nyheten i mediestödssystemet: "Vita-fläckar"-stödet.

Förhoppningen att journalistiken ska vara ekonomisk bärkraftig

"Vita fläckar" är ett statligt bidrag som går till områden som bedöms vara underbevakade eller där journalistisk närvaro helt saknas, till exempel små kommuner eller förortsområden. Pengarna betalas ut ett år i taget i maximalt tre år. Sedan är förhoppningen att journalistiken ska vara ekonomisk bärkraftig, det vill säga locka till sig tillräckligt många prenumeranter eller annonsörer.

En liten skärv av de miljoner som staten satsar

Tanken bakom det nya mediestödet är intressant.

Att lokal journalistik som finansieras av marknaden kommer ha mycket svårt att överleva i hela landet slogs fast i regeringens stora medieutredning 2016. "Vita-fläckar" stödet riktas direkt mot att säkra oberoende journalistik i områden där den annars riskerar att försvinna.

Problemet är bara att en liten skärv av de miljoner som staten satsar i årligt stöd går till "vita fläckar". Hittills har 54 olika små områden fått dela på 30 miljoner. Behovet är mycket större.

Pengar sätts in där de gör verklig nytta

Den absolut största bidragskakan, 500 miljoner, går ut som presstöd till produktion av traditionella papperstidningar där stödreglerna snarare hämmar än driver på utvecklingen journalistik i nya former.

När regeringen i förra veckan beslutade om att skjuta till mer pengar var det mest för att täcka hålen i presstödet.

Det kommer inte lösa frågan om hur alla medborgare i till exempel Jämtland, var de än bor, ska kunna ta del oberoende journalistik i framtiden.

Därför blir det spännande att följa hur vår lokala och digitala journalistik tas emot i Ragunda och Bräcke de närmaste åren.

"Vita-fläckar" betyder att statens pengar sätts in där de gör verklig nytta. Det borde vara en modell att bygga vidare på.

Fakta:

Möt Karin G Jonsson nu på onsdag den 18 september:

Klockan 10-13

Hammarstrand: Gula huset, bredvid Kommunhuset. Centralgatan 13

Klockan 14-16

Stugun: Biblioteket, Gjurds väg 6 18 sep 14 -16.00

På träffarna får du även hjälp med att logga in och läsa tidningen digitalt