Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Nyheten om gängbråk i Badhusparken - ett styrkebesked för oberoende journalistik

Journalistikens oberoende - det vill säga att rapportera nyheter och granska utan en förutbestämt agenda. Uppfattas av många under 2017 som en allt viktigare funktion i samhället.

Så skrev jag i en nyårskrönika förra helgen.

Jag skrev också att allmänt intresse inte är samma sak som allmän nyfikenhet och ryktesspridning.

Rubriken blev en framtidsspaning inför valåret 2018 om att: Alternativa fakta, fejkade nyheter och viralgranska blir flitigt använda ord även nästa år.

En text som visade sig mycket aktuell.

Den här veckan pågår en flitig diskussion om medieklimatet i Östersund i Facebookgruppen "Östersundare" med drygt 11.000 medlemmar.

"Mörkningskonspirationsteoretiker" tycker en av skribenterna om inläggen i debattråden. Det är en spretig debatt som bitvis är svår att följa. Den underliggande agendan är att det skulle förekomma någon form av "mörkande" på Länstidningens sajt ltz.se som jag är ansvarig utgivare för.

Bakgrunden är att en artikel som publicerades i Länstidningens papperstidning och digitalt i E-tidningen aldrig gick ut på ltz.se.

Artikeln handlade om att ett uppmärksammat knivbråk i Badhusparken ska vara en uppgörelse mellan två kriminella gäng som vill ta över narkotikahandeln i Östersund.

Uppgifterna kom från anonyma källor inom polisen. Hur de är inblandade i utredningen av knivbråket framgår inte. En poliskälla säger att "knarkkriget" har kommit med "flyktingströmmarna" utan att närmare precisera hur.

Absolut anmärkningsvärda uppgifter som många förstås vill veta mer om.

Länstidningens ansvarige utgivare Daniel Hansson bedömde de anonyma källorna som trovärdiga och drog på ordentligt. Nyheten toppade tidningens förstasida.

Sedan dess har det varit tyst. Länstidningen har inte gått vidare på sin egen nyhet och inga andra lokala medier verkar ha fått fram mer säkra uppgifter om gängbråk. På ÖP har vi försökt men hittills inte fått bekräftat att det rör sig om en uppgörelse mellan rivaliserande knarkgäng.

Att det hela skapar utrymme för tolkningar och rykten i sociala medier är lätt att förstå. På Facebook spekuleras det till och med om att det skulle vara en risk för allmänheten att vara ute på gatorna i Östersund på grund av gängbråk.

I så fall hade sannolikt polisen själva varnat och kallat till presskonferens på samma sätt som när en rad kvinnoöverfall polisanmäldes i Östersund.

Att nyheten ska ha "mörkats" på Länstidningens sajt stämmer inte. Möjligen kan någon tro det om man inte förstår hur vi journalister jobbar.

Eller hävda att så är fallet om den egna agendan är att baktala etablerade medier.

Att artikeln om gängbråket aldrig publicerades på ltz.se är ett resultat av journalistiskt oberoende och visar på varför det behövs när allt fler får vad man uppfattar som sanna nyheter från olika Facebooktrådar.

Oberoendet innebär att varje nyhetsredaktion gör sin egen nyhetsvärdering, letar källor och faktauppgifter. Alla har var sin ansvarig utgivare som slutligen bedömer vad som kan publiceras enligt pressens etiska regler.

Att rapporteringen från olika nyhetsredaktioner kan skilja sig åt även om händelseförloppet är detsamma är en viktig del av mediernas samhällsfunktion.

Flera röster ger olika vinklar på en nyhetshändelse.

Veckans diskussion visar att det kan vara bra att närmare förklara vad journalistiskt oberoende innebär.

Vi tar rapporteringen om knivbråket i Badhusparken som exempel.

Larmet kom vid femtiden en kväll i november. En av de inblandade skadades allvarligt. En person anhölls som misstänkt för mordförsök. Senare på natten anhölls två ytterligare. Samtliga män i tjugoårsåldern. Polisen höll direkt ett tiotal förhör.

Alla lokala mediekanaler rapporterade stort om bråket. Även om den rättsliga processen som fortfarande pågår. En av de anhållna häktades, de andra två släpptes men är fortfarande misstänkta för brott.

Vid häktningsförhandlingen var mannen mycket nedbruten. Nyligen bestämde tingsrätten att häktningstiden förlängs eftersom det är en besvärlig brottsutredning.

En ganska vanlig bild av lokal rapportering om ett uppmärksammat brott av fyra självständiga nyhetsredaktioner, SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten.

Exakt vad som låg bakom bråket är fortfarande oklart.

Åklagaren har några veckor på sig att väcka åtal mot de misstänkta. Under tiden kommer säkert kriminalreportrar på respektive redaktion var för sig ställa frågor och söka egna källor för att ge en bild av vad som egentligen hände i Badhusparken.

Om de misstänkta åtalas blir troligen hela eller delar av polisens förundersökning med vittnesmål och tekniska undersökningar offentlig. Det brukar ge svar på många frågor.

Att ingen annan nyhetsredaktion och ansvarig utgivare bestämt sig för att bara förmedla Länstidningens uppgifter om gängbråk från anonyma poliskällor vidare skulle jag vilja kalla ett styrkebevis för lokal oberoende journalistik.

Tvärt emot vad de som vill misstänkliggöra oss hävdar.

Media brukar annars kritiseras för okritiska mediedrev som sprider rädsla eller överdriver.

I slutändan kan det mycket väl visa sig att knivbråket var kulmen på en maktkamp mellan rivaliserande narkotikagäng.

För att publicera det som en sanning krävs att redaktionen som står bakom innehållet har egna källor och faktauppgifter som kan granskas och ifrågasättas.

Det är vad oberoende journalistik handlar om.

Läs mer:

Hans Lindeberg: Ge Abrham lite eftertanke i julhelgen

Hans Lindeberg: Plus har vänt trenden - ÖP ökar

Fakta:

Varför är det olika ansvariga utgivare för Länstidningen och ltz.se?

Nyhetsbevakningen på Mittmedias tre lokala nyhetssajter, op.se, ltz.se och tidningenhärjedalen.se, sköts från en gemensam digital desk i Östersund. Där ansvarar ÖP:s utgivare för allt som publiceras.

Länstidningen har statligt presstöd som ska säkra mångfald i mediebevakningen. Enligt bidragsreglerna ska LT:s nyheter produceras av en fristående redaktion med egen ansvarig utgivare som inte får vara inblandad i nyhetsarbetet på ÖP.

Både LT och ÖP ägs av Mittmedia AB. Ltz.se berörs inte av presstödsreglerna.