Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Olyckan i Sörfors och covid-19 har en sak gemensamt: ”Bakom varje enskild siffra i antal döda finns drabbade anhöriga”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

En månad har gått efter dödsolyckan i Sörfors utanför Sundsvall med sex ungdomar inblandade. Fyra 16-åriga pojkar omkom i olyckan.

Tillståndet för den unga kvinnan som körde bilen är fortfarande mycket allvarligt.

Vad som låg bakom tragedin är oklart förutom att hastigheten enligt polisutredningen var mycket hög.

Det är sorgligt, men ett faktum

Allvarliga olyckor ibland med dödlig utgång är tyvärr inte ovanligt i vår nyhetsrapportering. Det är sorgligt, men ett faktum. Antalet svåra olyckor har ökat de senaste åren. Riskerna i trafiken behöver alla ständigt bli påminda om. Likaså behövs en förståelse för vad som händer med dem som drabbas.

– Det går inte att beskriva hur vi känner oss, det går inte föreställa sig, sa Ellinor Idh i en känslofylld intervju. Hon är mamma till 16-årige Emil, ett av dödsoffren i olyckan.

Den som klarade kraschen med minst skador

– Vi hade alla barn i samma bil. Jag får behålla min Julia men jag är väldigt ledsen för de som mist sina barn. Jag tänker på dem varje dag, berättade Jessica Hellman från Ljusne i Hälsingland. Hennes 14-åriga dotter Julia skadades svårt med omfattande frakturer och skador på inre organ. Hon var ändå den som klarade kraschen med minst skador och är på bättringsvägen.

ÖP har rapporterat om olyckan med hjälp av Sundsvalls Tidning och Hela Hälsingland. Intervjuerna med Jessica Hellman och Ellinor Idh är stark läsning. Tankarna går till hur det skulle vara att själv hamna i samma situation.

Anhöriga med sin sorg, frågorna och saknaden

Det är förstås nästan omöjligt att jämföra en fruktansvärd olycka som den i Sörfors med rapporteringen om covid-19. Sex ungdomar var inblandade i olyckan, pandemins dödsfall räknas och rapporteras i tusentals.

Men en sak är gemensam.

Bakom varje siffra som beskriver ett nytt dödsfall i covid-19 finns anhöriga med sin sorg, frågorna och saknaden.

Hur stora dödstalen än blir så handlar det i grund och botten om enskilda människor och drabbade familjer.

Ur samhällets perspektiv är coronakrisen total

Hittills har deras berättelser alltför sällan lyckats tränga igenom i den massiva rapporteringen om coronaviruset. Eller så saknas de helt.

Istället har den dagliga uppdateringen med stöd av kurvor och diagram blivit utgångspunkten för hur myndigheter och politiker hanterar smittan och även medierapporteringen.

Å ena sidan är det lätt att förstå. Ur samhällets perspektiv är coronakrisen total, nationell och global och måste hanteras därefter.

Vi i media borde anstränga oss ännu mer

Å andra sidan kanske vi i media borde anstränga oss ännu mer för att sätta ord och känslor på statistiken.

För det är ett problem om vi mitt i allt det samhällsövergripande, stora om coronakrisen tappar bort vad som är kärnan. Att sjukdomen kan slå mycket hårt mot de som smittas och deras närmaste. Vår egen rädsla för sjukdomen som än så länge saknar botemedel.

Tvingas ta ett sista farväl på videolänk

På samma sätt som efter olyckan i Sörfors behövs fler berättelser om hur covid-19 påverkat de som har sett sina anhöriga avlida. Hur bearbetar man att tvingas ta ett sista farväl på videolänk eller utan beröring iklädd skyddsutrustning och visir?

Eftermälet till pandemin kan inte stanna vid statistik, antal och samhällspolitik. Då kommer vi inte på djupet kunna förstå härjningarna av covid-19.

Läs mer

Hans Lindeberg: Informationskampanjer räcker inte för att stoppa trängseln – covid-19 sprids här och nu

Hans Lindeberg: Hammarby med Zlatan på topp mot ÖFK i sommar – visst är det något att längta till

Hans Lindeberg: Den här gången får Jämtland inte komma sist när ekonomin startar om