Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Om det är rätt att låta liftarna gå i Åre vet vi inte – men beslutet visar på vilka svåra frågor vi står inför

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Nästa vecka startar påskrusningen i fjällen.

Risken för snabbt ökad spridning av coronavirus i Åre under påsken är en brännande fråga den här veckan. Den sätter fingret på vilket dilemma vi står inför.

Uppmaningen från Folkhälsomyndigheten är att tänka över sitt resande. Något beslut om att stänga ner Åre och andra stora turistorter finns ännu inte. Stoppad afterski och tomma restauranger kombinerat med glest ordnade liftköer och stängda gondolbanor anses räcka som skyddsåtgärder.

Privata vinstintressen går före människors hälsa

För Sofia Leje chef för primärvården i Åre är det skrämmande att se hur privata vinstintressen går före människors hälsa.

"Det viktigaste för mig är kommuninvånarnas hälsa och välbefinnande. Många är oroliga – både för sin egen och andras hälsa" kommenterade hon i en ÖP-intervju i onsdags. Läkare på Östersunds sjukhus slog larm om riskerna och uppmanade "Fjällturisterna att hålla sig borta".

På våra insändarsidor tog debatten fart. Det är "ansvarslöst och cyniskt att fortsätta hålla skidanläggningar öppna under påsklovet" tyckte en anonym skribent med signaturen "Bybo".

Han häpnade över kravet att stänga

"Man kräver att den för länet helt avgörande näringen ska skjuta sig själv i foten genom att stänga verksamheten och därmed intäktsmöjligheterna" svarade Kjell Jönsson tidigare sjukhusdirektör i Östersund och skrev att han häpnade över kravet att stänga liftsystemet i Åre.

Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar i Åre försvarade beslutet att hålla öppet med att företaget följer råden från Folkhälsomyndigheten och för diskussioner med region Jämtland och smittskyddsläkaren Micael Widerström som säger att läget är under kontroll.

"Gruppen ansvarslöst självsäkra är lika stor bland lokalbefolkningen som bland turister från Stockholm" menade Marcus Åsling, politisk redaktör på Östersunds-Posten i en ledare.

Vi ställs inför svåra etiska avgöranden

Läget inför påsken i Åre rör upp heta känslor och åsikter. Om det är rätt eller fel att låta liftarna gå vet vi inte i förväg. Hur coronasmittan sprider sig de närmaste veckorna kommer att ge svaret.

Det är inte lätt att förhålla sig till diskussionen som pågår just nu där Åre bara är ett exempel. Inte bara för att ovissheten och oron för smittan ligger och gnager. Vi ställs inför svåra etiska avgöranden.

I botten finns den grundläggande frågan om vad priset är för att skydda äldre, sjuka och svaga i samhället. När antalet avlidna i covid-19 nu växer till skrämmande höga tal i Italien, Spanien och USA är det den gruppen som drabbas.

Några år senare hade alla turistmål i Thailand utbyggda varningssystem

När tsunamin sköljde fram över Sydostasien under några timmar julhelgen 2004 drog den med sig 225 000 människor i dödade eller skadade. I Thailand räknades slutligen 8 200 döda eller saknade, 543 var svenskar. Efteråt frågade sig överlevande om de kunnat förutse vad som höll på att hända. Reagerat på att havsvattnet drog sig tillbaka från stranden på ett onormalt sätt och slagit larm. Även vi som inte var på plats funderade nog. Hur hade vi gjort?

Tsunamin utlöstes av en stor jordbävning ute till havs. Den slog till snabbt och plötsligt. I efterhand också kom frågan om beredskapen ändå borde ha varit bättre. Några år senare hade alla turistmål i Thailand utbyggda varningssystem och skyltade utrymningsvägar. Säkerheten hade varit mycket eftersatt tidigare. Utbyggnaden av turistindustrin gjordes med fokus på annat. Trots kunskapen om risken för jordbävningar.

Motsättningarna riskerar att hårdna ju närmare sjukdomens kulmen kommer

Förloppet när coronaviruset sprider sig från land till land är långsammare. Här väntar vi fortfarande på att vågen av smittade ska drabba oss. Hur stor den blir vet vi inte. Tiden ger mer utrymme för förberedelser för att möta hotet men de svåra frågorna påminner om tsunamin.

Det är ofrånkomligt att olika tunga intressen ställs mot varandra och motsättningarna riskerar att hårdna ju närmare sjukdomens kulmen kommer.

Coronakrisen ställer frågan om hur samhällets krisberedskap är uppbyggd på sin spets. Sjukvårdens resurser har länge prioriterats ner, lagren av skyddsutrustning har slopats. Planeringen för påskruschen i Åre går ut på att hjälpligt försöka reparera bristerna.

"Borde vi inte ha vetat bättre?", är det nationella trauma vi nog kommer få bearbeta länge efter att smittan har blivit mindre farlig.

Läs mer

JUST NU: Följ utvecklingen av viruset här

Hans Lindeberg: Nu hade det varit väldigt bra med bredband till alla - var fanns samhällsansvaret när fibern skulle byggas ut?

Hans Lindeberg: Läs fler nyheter, mer sport och lokal debatt i ÖP söndag - tidningen helt utan pappersprassel