Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: ÖP kan inte ersättas av regioner som gör nyheter om sig själva

Västra Götalandsregionen består av 49 kommuner, från Vättern till Vänern och ner till västkusten. Nu startar regionen en egen ”nyhetssajt”.

Regionledningen är inte nöjda med den lokala journalistiken.

”Det går knappt inte en vecka utan skandalrapporter om situationen på någon akut eller förlossningsavdelning. Det är såklart relevant och viktig mediebevakning, men Västra Götalandsregionen är en stor aktör som kan belysas på väldigt många och olika sätt”, förklarar Erik Lagersten, kommunikationsdirektör i en ledartext på ”nyhetssajten” VGR-Fokus.

Erik Lagersten blir själv ansvarig utgivare. Han garanterar att det som publiceras ska vara trovärdigt och ha nyhetsvärde.

I Västra Götaland menar man att startandet av VGR-Fokus är ett resultat av den moderna medieutvecklingen. När tidningarna inte har råd med lika många journalister som tidigare tänker regionen att de gör jobbet själva.

Jag skulle säga att det snarare är ett exempel på hur myndigheter missuppfattat begreppet trovärdigt nyhetsflöde. Ett försök att klä om kommunikation och information till journalistik.

Det är två helt skilda saker och utan journalistik så skulle myndighetsstyrda ”nyhetssajter” helt själva kunna sätta nyhetsagendan. Ett skrämmande perspektiv.

Här i Jämtland har kommuner och myndigheter än så länge inte inte startat egna nyhetskanaler.

Det bästa botemedlet mot att utvecklingen inte går åt samma håll som i Västra Götaland är att så många som möjligt väljer att prenumerera på ÖP:s journalistik.

ÖP:s reportrar är inte anställda av samma arbetsgivare som de nyhetsbevakar. En tipsare som vill berätta om fel och fusk behöver inte oroa sig för att information om vem som är källan till nyheten hamnar i orätta händer.

ÖP har den senaste tiden bland mycket annat berättat om hur många skattemiljoner länet förlorar genom att landshövdingen är skriven i Stockholm.

Vi har begärt att få se mejllistor från kommunala tjänstemän och politiker. Och när vi fått nej överklagat till förvaltningsrätten.

ÖP har avslöjat missförhållanden på Björkbacka äldreboende som drivs i privat regi. Nyheten kom till efter att tipsare hört av sig.

Vår hälso och sjukvårdsreporter har berättat om 12-årige Simon som blev halvsidesförlamad efter att en operation misslyckats och 70-åriga Dagmar som skickades hem från akuten utan sina egna kläder och plånbok.   

Det finns många exempel på när nyhetsrapporteringen hettar till och blir obekväm. Det är då trovärdigheten behövs som mest.

Därför kan lokala medier som ÖP inte ersättas av regioner och kommuner som granskar sig själva.

Därför är oberoende journalistik värd att betala för.

Fler krönikor av Hans Lindeberg:

Plus har vänt trenden - ÖP ökar

Nu kommer ÖP-magasin

Yttrandefriheten fungerade och nazisternas marsch stoppades