Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Över 500 läsare har hittills fått hjälp att logga in – och det är bara början: ”Ingen fråga är för dum för att ställas”

Annons

En eftermiddag i februari. Här i tidningshuset hade vi öppnat dörren till Östersunds-Postens och Länstidningen gemensamma "logga-in-hjälp". Johanna Stenström vår marknadskoordinator tog hand om en kvinna med många frågor och funderingar över det där "digitala".

En lång stund senare hade hon fått svar på alla frågor och ordning på appar, lösenord, inloggning och sina digitala prenumerationer.

Slippa känslan av att inte begripa sig på

Kvinnan tackade och gick. För att bara några minuter senare komma tillbaka med ett leende och en vit ros i handen. Av tacksamhet över den hjälp hon fått av Johanna. En blomma kan säga så mycket, i det här fallet hur mycket det kan vara värt att slippa känslan av att inte begripa sig på.

När vi startade i september skrev jag att "ÖP:s dörr står öppen för dig som har svårt att hänga med – att bidra till digitaliseringen är vårt pedagogiska uppdrag".

Det är väldigt roligt att kunna berätta om gensvaret för vår "logga-in-turné" så här långt.

Från måndag till fredag på Östersunds bibliotek

Hittills har 501 läsare och prenumeranter fått hjälp. Vi har öppnat "logga-in-hjälp" i Föllinge, Järpen, Lit, Brunflo, Bräcke, Strömsund, Krokom, Ragunda, Svenstavik, Åre, Hammarstrand, Sveg, Åsarna och Östersund. En del av turnén tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan.

Och resan fortsätter. Nästa vecka från måndag till fredag på Östersunds bibliotek som arrangerar en digital temavecka. Längre fram i vår finns vi på Expo-Norr och Härjedalen Expo.

Till en av vinterns träffar i Sveg kom en man på dryga 80 med sin läsplatta. Han sa att han hade långt till brevlådan och inte orkade gå och hämta tidningen varje dag längre. Efter ett trevligt möte gick han hem med tidningsapparna nedladdade och startklara.

Telefonerna är för gamla och har fel operativsystem

Ett par från Bräcke tog med sig dator, varsin platta och telefon till en av våra träffar i Östersund. En timma senare var allt fixat och de var mycket glada när de gick.

Frågorna handlar inte enbart om hur en digital prenumeration fungerar. Långt därifrån. Det är allt från att hitta bortglömda lösenord till att telefonerna är för gamla och har fel operativsystem. Med andra ord bekymmer de flesta av oss nog brottas med till vardags, numera.

Känslan av att vara utestängd från den digitala världen

Vi har lärt oss att ingen fråga är för dum för att ställas, ingen telefon eller läsplatta är främmande för oss och att det inte finns några "hopplösa" fall.

Men också att känslan av att vara utestängd från den digitala världen som så mycket handlar om - och många tror att alla begriper sådär utan vidare - kan vara både tråkig och frustrerande.

- Det som jag tänker på är tacksamhet från våra kunder, men också att många går ut från oss med en stolthet där de upptäckt att de "minsann inte är idioter" när det kommer till teknik och digitala tjänster som de trodde när de klev in genom dörren, säger Viktoria Winberg, en av våra medarbetare som varit med på många träffar.

I rapporten beskrivs problemet som ett digitalt utanförskap

De allra flesta som har sökt digital support är 60 plus. Den årliga rapporten Svenskarna och Internet ger en översiktlig bild av vilka som har svårt med "det digitala".

Rubriken är "Superuppkopplade och sällananvändare – klyftor på nätet 2018". I rapporten beskrivs problemet som ett digitalt utanförskap.

Drygt en miljon svenskar använder inte internet alls eller gör det mer sällan än varje dag. Tre fjärdedelar är över 65 år, de är i högre grad kvinnor, har lägre inkomst och bor ofta på landsbygden. Enligt undersökningen är de som står vid sidan av den digitala utvecklingen också oftare ensamstående, arbetslösa eller sjukskrivna.

Bakom alla nöjda miner ger "logga-in-hjälpen" också en bild av ett betydligt allvarligare samhällsproblem. Det är en provkarta över det nya digitala klassamhället.

Förmodligen behövs mer kraftfulla insatser än att lokaltidningar arrangerar logga in hjälp för att bryta ett digitalt utanförskap.

Men vi är glada över att kunna bidra med en liten del.

Läs mer

INSÄNDARE: Den stora grupp som inte har en dator ställs utanför

Johanna hjälper ÖP:s kunder att läsa tidningen digitalt – då är inga hinder för stora: "Vi löser det alltid till slut"

Hans Lindeberg: Vårt arbete drivs inte av "äcklig skadeglädje"

Annons