Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Rekordstor ökning för ÖP - tack till alla er som prenumererar: "Det visar att vi är på rätt väg"

Hej alla läsare och prenumeranter!

Idag kommer den officiella bekräftelsen på att vi tillsammans gjorde 2017 till ett fantastiskt år för den lokala journalistiken.

Läs även: Så tycker läsarna om Östersunds-Posten: "ÖP är en bra lokaltidning med bra format"

Östersunds-Posten ökar den prenumererade upplagan med 8,1 procent. Det är den största ökningen av antalet prenumeranter bland jämförbara dagstidningar i hela landet.

Ni har visat att ni uppskattar vad vi gör!

Vi på ÖP jobbar hårt med att skapa ett riktigt bra innehåll som vänder sig direkt till er som prenumererar.

Ni har visat att ni uppskattar vad vi gör!

Nu kommer facit över fjolårets framgång.

Företaget Tidningsstatistik räknar varje år tidningarnas prenumererade upplaga. Idag presenterar företaget sin rapport över 2017 års upplageutveckling.

Östersunds-Postens stora uppgång innebär ett trendbrott. De senaste tio åren har upplagan stadigt minskat, utvecklingen har sett likadan ut för i stort sett alla dagstidningar. Under 2016 tappade ÖP drygt nio procent av den betalda upplagan.

Ett genombrott för betald digital journalistik

Rapporten från Tidningsstatistik visar att förra året blev ett genombrott för betald digital journalistik. Många tidningar redovisar fina siffror för sina olika pluspaket men ingen når lika långt som ÖP när det gäller att kompensera en fortsatt nedgång för papperstidningen med digital tillväxt.

ÖP ökar tack vare det stora intresset för att bli plusprenumerant bland er läsare. Det är vi mycket tacksamma för och visar att vi är på rätt väg.

Många byter från att läsa papperstidningen till att följa oss digitalt

Erbjudandet om att bli pluskund lanserades i november 2016. Efter det har vi sett en stadig uppgång av antalet nya prenumeranter. En annan stark trend är att många byter från att läsa papperstidningen till att följa oss digitalt.

Snart är en tredjedel av Östersunds-Postens 17400 prenumeranter helt digitala, antingen som pluskunder på op.se eller som läsare av E-tidningen.

Läs mer Medieforskare om E-tidningens popularitet: Den står för ordning och frekvens

Att den långa nedåtgående trenden av minskande upplagor har vänts till en tydlig uppgång betyder otroligt mycket. Ni som har följt ÖP genom åren vet att vi länge har legat långt fram i utvecklingen av digital journalistik.

Många av er är sedan länge vana vid att följa oss på nätet, i mobilen eller på andra plattformar.

Det kvitto vi får nu när många av er också väljer att prenumerera digitalt ger oss framtidstro och en sporre att arbeta ännu hårdare med vår lokala bevakning.

Läs mer Hans Lindeberg: Jag hoppas ni svarar när vi ringer - det stärker vår digitala magkänsla

Dessutom börjar intäkterna från digitala prenumerationer nå en nivå som visar att plus mycket väl kan vara den affärsmodell som bildar stommen i en framtida finansiering av lokal journalistik.

Men framförallt är uppgången ett tecken på att efterfrågan - och betalningsviljan - för oberoende och trovärdig journalistik ökar i samhället.

Det är förstås mycket positivt för alla!

Läs mer

Hans Lindeberg: Plus har vänt trenden - ÖP ökar

Hans Lindeberg: Tack till er som gjorde festen!