Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Skulle ÖP:s Ragundareporter ha hållit tyst om den djupa sprickan i kommunens styrande allians?

Frågestunden som utspelade sig under kommunfullmäktige i Ragunda för några veckor sedan kan tyckas oförarglig. Men var det verkligen så?

Kommunens ledande politiker hade samlats i Anders Olofsskolan i Hammarstrand. Längst fram i presidiet satt kristdemokraten Stefan Nilsson, vice ordförande i fullmäktige. Bakom mikrofonen för att frågas ut stod oppositionsrådet Jonas Andersson (S).

Vad det lämpligt att finnas med i reportaget

- Är det alltså kutym att efter en tillsättning av en hög tjänsteman gå ut och kommentera i media? Var det lämpligt att finnas med i reportaget, frågade Stefan Nilsson och riktade sig till Jonas Andersson.

Frågan handlade om ÖP:s rapportering om den politiska striden kring anställningen av Ragundas nya kommunchef.

Vår Ragundareporter Karin Jonsson har på kort tid etablerat sig som en profil i kommunen. Dagligen publicerar Karin nyheter från Ragunda om i stort sett allt, från turerna kring arbetsförmedlingens nedläggning till kommunens välkända musikprofiler.

Karin Jonsson avslöjade den djupa sprickan

Hon får ofta tips från läsare och möts av både uppskattning och glada tillrop. På ÖP ser vi också att många artiklar om saker som händer i Ragunda har hög läsning även långt utanför kommungränsen.

Karin Jonsson avslöjade den djupa sprickan som fanns inom Ragundas styrande allians, där KD och Stefan Nilsson ingår, när det gällde vem som skulle få jobbet som ny kommunchef. Hårda motsättningar i den politiska ledningen fick Nilssons allianspartner Eva Sundin från partiet Allians för Ragunda att avgå som kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Under frågestunden förklarade Jonas Andersson att han inte alls uttalat sig om tillsättningen. Däremot framgick det av mötesprotokollet som ÖP läst att även han liksom Eva Sundin hade föredragit en annan kandidat till jobbet.

Mer förväntas vara bygdens röst än granskare

Ragunda är en liten kommun. Som kommunreporter kommer Karin Jonsson nära både människor, makten och nyheterna.

Men synen på en lokalreporter blir lätt att den mer förväntas vara bygdens röst än granskare.

Vad Stefan Nilsson hade för syfte med utfrågning vet jag inte eftersom det aldrig blev någon debatt på fullmäktigemötet. Men det är svårt att frigöra sig från känslan att han hellre hade sett att ÖP aldrig rapporterat om bråket inom alliansen.

Inte längre vågar prata med vår Ragundareporter

I värsta fall kan Stefan Nilssons ifrågasättande av oppositionsrådets medverkan i ÖP:s rapportering göra att politiker, tjänstemän eller kommunanställda inte längre vågar prata med vår Ragundareporter. Om de ställs inför risken att bli ämnet för en offentlig fråga på fullmäktige.

Som sagt. Utfrågningen av Jonas Andersson kanske bara är en detalj som bör få passera. Om det inte var så att den är en del i en större trend.

Aftonbladets Peter Kadhammar rapporterade i veckan om förändringar i skånska Hörby sedan Sverigedemokraterna tagit makten i kommunen. Tjänstemännen i kommunhuset berättade om en politisk ledning som lägger sig i, river upp och är mycket misstänksam. 25 toppchefer har sagt upp sig eller tvingats sluta. I Aftonbladet beskrivs kommunhuset i Hörby som ett skräckvälde.

Klåfingriga politiker som försöker tysta

När Peter Kadhammar utnyttjade sin rätt att granska kommunens handlingar övervakades han av två kommuntjänstemän varav en var HR-chefen som nyligen handplockats av kommunledningen.

"Stämningen är ohyggligt tryckt. Jag kommer från Skandinaviens största tidning. Jag är skyddad på alla sätt och vis. Ingen här kan göra mig förnär. Ändå känner jag ett intensivt obehag" skriver han i sitt reportage.

Lyfter vi blicken till riksdagen så har både SD och M lämnat förslag till kulturutskottet där politiker ska kunna styra innehållet i public service och straffa enskilda publicister som inte följer deras krav.

Klåfingriga politiker som försöker tysta obekväma journalister. Det är en obehaglig trend.

Läs mer

Hans Lindeberg: Nu satsar ÖP på mer journalistik från Ragunda – ”Mediestödet sätts in där det gör verklig nytta”

Hans Lindeberg: Att se kraften i en vanlig älgkrock berörde oss djupt

Hans Lindeberg: Näthat i sina värsta former efter Girjas-domen – går inte att blunda för statens ansvar