Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Tunga besked när Storsjöcupen och Storsjöyran stängde samma vecka - hur ska coronastrategin hålla ända in i mål?

Artikel 7 av 8
Storsjöyran 2020 ställs in
Visa alla artiklar

"Man går mellan jobbet och hemmet. Livet är ju begränsat också för oss. Vi är i vår egen bubbla".

Så beskrev Karin Ungh och Ulla-Britt Eriksson undersköterskor i Stugun sin vardag för ÖP:s ragundareporter Karin G Jonsson i torsdags.

De berättade om sitt arbete för att boende, anhöriga och personal ska kunna känna sig trygga och var stolta över att smittan inte fått fäste på äldreboendet Bergegården.

Satte ord på exakt vad många av oss känner

Karin och Ulla-Britt satte ord på exakt vad många av oss känner just nu. Livet som vi har vant oss vid att leva har förändrats totalt på en och en halv månad.

I onsdags kom beskedet att Storsjöcupen ställs in. Dagen efter tvingades Storsjöyran ta samma beslut. Årets yra blir den första inställda på 29 år.

– Vi är helt bedrövade, sa Storsjöyrans vd Andrea Wiktorsson men utlovade samtidigt comeback sommaren 2021 i ÖP:s livesändning.

Det här med corona-krisen höll på att blåsa över

Att både Storsjöcupen och Storsjöyran försvinner ur kalendern så snabbt är ett nytt hårt slag. Båda arrangemangen utgör en hörnpelare i omsättningen för många företag och är en del av sommaren i Jämtland. Som vi vant oss vid att uppleva den.

För den som möjligen trodde att det här med corona-krisen höll på att blåsa över så är den här nyhetsveckan ett bevis på motsatsen.

Inte skulle tänka veckor utan månader

Presskonferensen med statsminister Stefan Löfven (S) blev avgörande för Storsjöyrans beslut.

- Han sa att man inte skulle tänka veckor utan månader. Då förstod vi att vi var tvungna att ställa in, förklarade Andrea Wiktorsson.

Sveriges strategi för att bromsa smittan är omdiskuterad och provocerande för andra länder som stängt ner helt. Den utgår från att alla noga följer riktlinjer och råd från smittskyddsläkare och myndigheter men bygger mindre på tvång.

Det är ingen liten insats som krävs

I grunden en tilltalande tanke, att vi var och en är beredda att ta gemensamt ansvar och lojalt gör vad som krävs för att skydda samhällets svagaste. Trots att det innebär stora uppoffringar som att ställa in, lägga ner och bli av med jobbet eller avstå från att träffa sina gamla föräldrar och barnbarn.

Det är ingen liten insats som krävs och ett tungt ansvar att bära. Just därför måste frågan om hur coronastrategin ska hålla ända in i mål ställas?

Turistbranschen här i länet har drabbats hårdast

Att mer pengar och stödpaket kommer krävas för att få näringsliv och företag att hålla ut är självklart. Turistbranschen här i länet har drabbats hårdast i hela landet enligt en färsk rapport från Stockholms Handelskammare.

Men hur gör vi rent mänskligt? Hur orka att fortsätta hålla den sociala distansen när vårsolen värmer inbjudande över nyöppnade uteserveringar och grillarna tänds?

Inse att vår tid inte är nu

Jag fastnade för bilden på Karin och Ulla-Britt när jag scrollade igenom veckans nyhetsflöde för att se om jag hittade antydan till något svar på frågan.

Utanför sitt äldreboende i Stugun utstrålar de samtidigt glädje och beslutsamhet i att hålla fast vid sina arbetsrutiner. För att det är enda alternativet som finns. Allt annat skulle kunna innebära katastrof.

På samma sätt behöver vi hjälpas åt för att fortsätta minska smittorisken.

Det är bara att inse att vår tid inte är nu för folksamlingar och festivaler. Den kommer i en annan tid.

Dit är det fritt fram att längta.

Läs mer

Hans Lindeberg: Näthat i sina värsta former efter Girjas-domen – går inte att blunda för statens ansvar

Hans Lindeberg: Nu hade det varit väldigt bra med bredband till alla - var fanns samhällsansvaret när fibern skulle byggas ut?

Hans Lindeberg: Hammarby med Zlatan på topp mot ÖFK i sommar – visst är det något att längta till