Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Vårt arbete drivs inte av "äcklig skadeglädje"

Artikel 108 av 111
Brottsmisstankarna mot Kindberg
Visa alla artiklar

Annons

Journalistik är ingen tävling. Värdet av vårt arbete kan inte mätas i vinster eller förluster.

Egentligen går det inte heller att tävla i journalistik.

Journalistikens drivkraft består av att sakligt berätta om vad som händer, vad som ligger bakom och varför. Källkritiskt, utan sidoblickar eller egna agendor. Vårt jobb är att ställa frågor, även när de är jobbiga, till och med provocerande och redovisa svaren. Eller när svaren uteblir.

Hot och hat från hög och låg har inte stoppat ÖP

I tisdags kom nyheten att Östersunds-Posten nominerats till ett av de finaste priserna en nyhetsredaktion kan få. Vid prisutdelningen den 11 april kan vi utses till "Årets Redaktion" av branschorganisationen Tidningsutgivarna.

Så här lyder en del av motivering till att juryn valt att lyfta upp ÖP:

"Det krävs mycket mod och gott journalistiskt hantverk när obekväma sanningar om bygdens stolthet ska publiceras. ÖP har på ett exemplariskt sätt visat betydelsen av ett gott lagarbete när framgångssagan och fotbollslaget ÖFK granskades. Hot och hat från hög och låg har inte stoppat ÖP från att berätta."

Alternativet skulle vara att journalistiken tystnar

Snart har det gått ett år sedan ekopolisen gjorde sin razzia på Östersundshems kontor mitt i Östersund. Daniel Kindberg då ordförande för ÖFK och VD för Östersundshem anhölls. I december åtalades han, en tidigare anställd på byggföretaget Peab och en av Kindbergs affärspartners för grov ekonomisk brottslighet.

Enligt åklagaren går deras brottsplan ut på att genom bluffakturor slussa pengar från Östersundshem, via Peab och ett annat företag till ÖFK. I slutet av april inleds rättegången.

Starka röster till och med bland makthavare

Vad som ligger bakom brottsmisstankarna framgår av det flera tusen sidor tjocka förundersökningsprotokollet med fakturor, förhör, utskrifter av avlyssnade telefonsamtal och kopior på mejl.

Att avstå från att ingående nyhetsrapportera om den stora ekobrottshärvan i Östersund hade inte varit möjligt.

Alternativet skulle vara att journalistiken tystnar när det börjar kännas obekvämt och sanningen ligger för nära. Vad det leder till finns många varnande exempel på.

Därför har det varit skrämmande att se hur många som tycker att vi snarare borde ha avstått från att rapportera. Starka röster till och med bland makthavare tycks tro att lokal journalistik går ut på att agera okritisk hejaklack.

En av Östersunds mäktigaste politiker beskrev efter razzian en journalist som en "bitter murvel" som drevs av "oförställd och äcklig skadeglädje" i ett inlägg på sin facebooksida. Inlägget gillades av flera andra toppolitiker.

Att journalistik alltid måste kunna diskuteras och kritiseras är en sak. Har vi fel i sak ska det rättas till. Olika parter ska få möjlighet att kommentera, med sina bästa argument. Här har det istället handlat om något annat, att med alla medel misstänkliggöra journalistiken som arbetsmetod.

Den största glädjen kommer av att nomineringen innebär ett erkännande

När nyhetsrapporteringen avslöjade misstänkt grov brottslighet kopplad till ÖFK, Peab, Östersundshem och Daniel Kindberg var förståelsen för värdet av en oberoende nyhetsrapportering borta - det är som sagt skrämmande.

"Redaktionen firar nog med tårta i dag. Skadeglädjen och hatet är nog stor på Östersunds-posten idag" skrev signaturen Ö i ett inlägg på sajten fotbollz.se strax efter att Daniel Kindberg anhållits.

Ja, det stämmer att vi firade med tårta nu i tisdags men inte i någon slags känsla av skadeglädje eller över att ha "vunnit" något.

Att ÖP kan utses till "Årets Redaktion" är både roligt och mycket hedrande men inte i första hand för att vi kan få ett fint pris. Den största glädjen kommer av att nomineringen innebär ett erkännande till vår lokala - och oberoende - journalistik.

Läs mer

Hans Lindeberg: Att familjen Wassouf tvångsflyttas från Trångsviken väcker inget ramaskri

Hans Lindeberg: Det viktigaste är att vi kan fortsätta göra bra lokal journalistik!

Hans Lindeberg: Alpina VM inomhus är ingen hållbar lösning

Annons