Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Yttrandefriheten fungerade och nazisternas marsch stoppades

– Det större problemet är gråskalan. Normaliseringen av åsikter som inte är lika svarta, skriver Hans Lindeberg, Östersunds-Postens chefredaktör, efter nazistdemonstrationen i Göteborg.

Jag går några hundra meter genom byn bort till fjällhotellet på lördagskvällen. Höstmörker och varma, friska sydostliga vindar. Där inne pågår en härlig folkmusikfest med sprudlande spelglädje. Så långt från unkna nationalsocialistiska strömningar det går att komma. Ett skönt mentalt reningsbad efter dagens flöde av nyhetsbilder från upploppen kring nazisternas demonstration i Göteborg.

Om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration kan man säga att det i förväg borde ha varit uppenbart att den skulle urarta i våld. Och att det hela redan av det skälet kunde ha avstyrts. Å andra sidan att yttrandefriheten fungerade. Kraften i viljan att yttra motstånd var så stark att nazisternas marsch stoppades. De fick hålla sin planerade manifestation för sig själva instängda av täta polisled.

Nordiska motståndsrörelsen hävdar att förintelsen under andra världskriget aldrig har hänt. De påstår att det är en konspiration - inte fakta - att nazityskland byggde förintelseläger och dödande sex miljoner judar. De vill införa register av vad man kallar "rastillhörighet" och införa ett etniskt "rasrent" Sverige. Politiker, medierna och demokratiska grundvärderingar är fiender och föremål för deras hot. Alla människors lika värde är inget som gäller i Nordiska motståndsrörelsens sjukt snedvridna världsbild.

Jag skriver det här samtidigt som jag hör elever från Birka folkhögskola spela en polska borta i hotellpuben. Motsättningen är total. Bilderna från Göteborg som hänger kvar krockar fullständigt med vad jag upplever här och nu. I boken "1947" berättar författaren Elisabeth Åsbrink om hur Malmö efter andra världskriget blev ett centrum för de som ville bevara den nazistiska ideologin. Det politiska arvet har funnits kvar sedan dess. Nu genom Nordiska motståndsrörelsen. Med sådana extrema rörelser blir motstånd från det demokratiska samhället lätt att uppbåda. Det är en fråga om vitt eller svart. Som i Göteborg och då tänker jag inte på de maskerade extremisterna som kom dit för att slåss utan de tusentals som samlades på Heden för att visa kärlek. Motdemonstrationer som den kommer förhoppningsvis fortsätta att vara starka när Nordiska motståndsrörelsen visar sig.

Det större problemet är gråskalan. Normaliseringen av åsikter som inte är lika svarta men ändå grundar sig i värderingar på en skala som rör sig ut mot Nordiska motståndsrörelsens extremism. En rasism och främlingsfientlighet som inte visar sig öppet på gatorna utan smyger sig på. Den rasism som äter sig in i maktens korridorer och kan göra så att stängda gränser tillslut blir ett normaltillstånd inte ett undantag. Eller försöker utnyttja det svenska arvet av härligt svängande folkmusik som den spelas här på fjällhotellet för sina egna syften. Som ett redskap för instängd nationalism. Det gråa kan vara svårare att urskilja. Men även då behöver motdemonstrationer kunna mobiliseras när grundläggande demokratiska värderingar är hotas.

Fler krönikor av Hans Lindeberg:

Tänk om Anna inte hade haft journalister att ringa till

Nu dukar vi upp för ny folkfest

Det känns bra att följa i Agathons fotspår