Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans udda hus inget svartbygge

Härjedalens kommun gjorde fel när de krävde Anders Jakobsen på en straffavgift menar Mark- och miljödomstolen.

– Kanske läge att begära att kommunen nu bygger upp husen som jag uppmanades riva, säger radikalslöjdaren Anders Jakobsen.

Det spektakulära bygget i utkanten är inget svartbygge och någon straffavgift ska inte tas ut. Det menar Mark- och miljödomstolen som upphäver tidigare beslut från Härjedalens kommun och länsstyrelsen.

– Visst är det skönt att få rätt, men nu har jag rivit husen. Jag har tröttnat på hur kommunen agerat i det här ärendet och deras inställning gentemot sina medborgare, säger Anders Jakobsen.

Han kallar sig radikalslöjdare och gillar att bygga på höjden. För högt menade tjänstemännen på kommunens byggkontor som inte gillade konstnärens byggnationer.

Ingen Hedebo har missat hans hus efter Österlånggatan. Ute i skogen började Anders bygga om några gamla förfallna små stugor. Det är där den Stockholmsfödde 41-åringen för tre år sedan hade tänkt slå ner bopålarna. Målet var att bygga ett institut för radikalslöjd.

– Nu vet jag inte hur det blir, eftersom kommunen ansåg jag skulle riva har jag gjort det. Kanske jag får skapa ett monument som visar hur de behandlat mig.

– Eller så får de bygga upp det som jag uppmanats riva, säger Anders Jakobsen.

Han har hela tiden hävdat att kommunen tolkat plan- och bygglagen på fel sätt. Och domen från Mark- och miljödomstolen ger honom rätt.

– De har försökt allt, det där med designprogram är ett kommunalt påhitt och har egentligen inget stöd i lagen. När de förstod detta påstod de att jag byggt inom detaljplanerat område. Även där hade de fel. Sedan påstods att bygglov ska sökas på grund av att jag byggt på ett område där de kallar "samlad bebyggelse".

Han överklagade det hela och länsstyrelsen gav han till hälften rätt och sänkte kommunens krav på straffavgift från 6 552 kronor till 3 326 kronor. Anders överklagade vidare till Mark- och miljödomstolen som upphäver besluten helt. Både länsstyrelsen och kommunen har tolkat de övergångsbestämmelser som gäller mellan den nya och äldre plan- och bygglagen fel menar domstolen.

Myndighetsnämndes ordförande, Lars-Gunnar Nordlander (S) har inte hunnit läst domen.

– Om inte ärendet är principiellt viktigt i sak är min bedömning att vi rättar oss efter det man nu slagit fast.

Anders Jakobsen, eller "Lagombra", som är hans artistnamn, har gjort sig känd för formgivning som är rotad i svensk slöjdtradition. Hans formgivning har bland annat lett till att han som enda länsbo 2012 fick konstnärsnämndens stora 10-åriga stipendium.