Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanteringen av björnungarna JO-anmäls

I kölvattnet av avlivningen av björnungarna i Härjedalen har Justitieombudsmannen fått ta emot anmälningar från olika delar av landet.

Annons

Anmälarna vänder sig mot olika saker, exempelvis att ungarna inte avlivades tidigare, eller att namnet på den som fattade beslutet inte lämnades ut.

Än så är det tre anmälningar som kommit in från privatpersoner som i de här fallen är från i södra delarna av Sverige.

En anmälare menar att hanteringen inte varit förenligt med svensk jaktlagstiftning/svensk viltvård och svensk myndighetsutövning.

Det fanns uttalat från diverse experter att björnhonan inte skulle komma tillbaka till idet, och ungarna skulle tyvärr inte överleva.

"Trots detta valde polismyndigheten samt tjänstemannen att utreda i en väldigt långsam takt vilket resulterade i onödigt lidande för björnungarna.

myndigheten samt tjänstemannen har gjort sig skyldig till tjänstefel skulle jag tro samt till att björnungarna led i onödan".

En annan person skriver att det får anses allvarligt att polismyndigheten ej tidigare för björnungarnas bästa omhändertagits. Detta då det fanns intresse från en djurpark att omhänderta dessa björnungar.

Den tredje anmälan avser att polismyndigheten i strid mot offentlighetsprincipen vägrat uppge vem som beslutat om att ge order om avlivning av djur.

Rättelse: På OP.se uppgavs tidigare på onsdagen att det var länspolismästaren Stephen Jerand som fattade beslutet om att björnungarna i Funäsdalen skulle avlivas.
Uppgiften var felaktig och vi ber därför om ursäkt. 

Annons