Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hantverk håller i längden

Hantverk som en motvikt mot slit- och slängsamhället. Under hösten pekar Fjällmuseet på alternativ till billiga produkter utan kvalitet.

– Vi vill ställa frågor om kvalitet, hållbarhet, livslängd och vad saker och ting egentligen kostar, säger museichefen Ola Hanneryd.

Karin Back tar fram ett av sina fälltäcken som hon tillverkat i sin hantverksbod på tomten hemma i Sveg.

– En del tycker det är dyra grejer bara, de ser inte vilket arbete man lagt ner, säger hon och berättat att just det här fälltäcket tagit två månader att färdigställa.

Tillsammans med smeden och gelbgjutaren Patrik Hjort och träsnidaren Johnny Springe, båda från Sveg, samt den förre chefen för Fjällmuseet i Funäsdalen, Johnny Augustine, har hon skapat utställningen "Retur - hantverk i kretslopp". Den finns på museet fram till och med januari.

Under hösten håller också hantverkarna föredrag på Fjällmuseet. Ola Hanneryd, museichef, tycker att de är viktigt att de själva får berätta om sina arbeten.

– De är bra om de själv beskriver hur de gör, vad som är tankarna bakom deras arbete och vilken tid det tar, säger han.

Syftet med föreläsningarna är också att lyfta fram de forskningsresultat som finns kring traditionellt hantverk, enligt Ola Hanneryd.

En av föreläsarna är Marie Ulväng, doktor i ekonomisk historia. Hon har undersökt kläder i Svegs hembygdsförenings samlingar och visar hur kläder från det gamla bondesamhället speglar ekonomiska strukturer i samhället.

Ola Hanneryd plockar fram en väst av damast  från tidigt 1800-tal i Fjällmuseet arkiv och berättar om plagg som återanvänts, lappats och lagats och använts i flera decennier och som fortfarande håller. Det är den kunskapen som Ola Hanneryd hoppas att utställningen och föreläsningarna ska väcka.

– Utställningen lyfter fram den kvalitet som finns i hantverk och ställer frågor om massproduktion och konsumtion. Den handlar om vad som är långsiktigt hållbart och om vad saker och ting egentligen kostar, till exempel när man i dag inte längre kan laga något som går sönder, säger han.