Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är alla dagar alla hjärtans dag

Annons

Hjärtenheten finns på våning sju, i höghuset, på Östersunds sjukhus. Här jobbar cirka 80 personer plus läkare som är knutna till enheten. Den största personalgruppen är sjuksköterskor.

kommer alla patienter som drabbats av hjärtproblem. Den vanligaste åldersgruppen är personer mellan 55 och 85 år men det händer också att yngre patienter, ibland barn, ligger på avdelningen för vård eller övervakning.

De patienter som hamnar på Hjärtenheten har behov av den speciella kompetens som finns på avdelningen. Men orsakerna till att de hamnar där kan vara vitt skilda. Det kan vara en person som överdoserat mediciner som påverkar hjärtat, idrottare som fått hjärtmuskelinflammation eller unga personer som svimmat och behöver hjärt-övervakning.

– Vi har inte bara patienter som drabbats av en hjärtinfarkt, säger sjuksköterskan Bitte Carlsson.

Jobbet på Hjärtenheten beskrivs som tacksamt.

– Det är ofta ganska laddat när en patient kommer. Men de flesta som kommer in till oss mår mycket bättre när de fått behandling. Vi har en trevlig patientgrupp och när de går hem säger vi: ”Hoppas vi slipper se er igen”, säger sjuksköterskan Urban Bouvin.

Hjärtenheten har flera olika typer av vårdplatser – här finns intensivvårdsplatser, eftervårdsplatser och en medicinsk akutvårdsavdelning. Dessutom har man en egen mottagning dit man tar tillbaka utskrivna patienter för kontroller, en hjärtsköterskemottagning, en speciell hjärtsviktsjuksköterska och en peacemakermottagning.

Hjärtenheten ansvarar även för hjärtlarm till andra avdelningar om någon fått ett hjärtstopp. Det bedrivs forskning på enheten och åtta sjuksköterskor från avdelningen bemannar Ambuss när hjärtpatienter åker med till Umeå för vård eller andra åtgärder.

Personalen som jobbar på Hjärtenheten är specialiserad på sina uppgifter – i grunden har sjuksköterskorna en ”vanlig” sjuksköterskeutbildning som senare byggts på med utbildning i kardiologi och med erfarenhet.

Många på avdelningen varvar olika arbetsuppgifter: Bitte Carlsson till exempel jobbar på avdelningen och på hjärtmottagningen samt med forskning i läkemedelsstudier. Kristina Hällestrand arbetar på avdelningen, Fredrik Pihl och Urban Bouvin arbetar på avdelningen och på Ambuss.

Hjärtenheten är en attraktiv arbetsplats och det är inte svårt att rekrytera vare sig sjuksköterskor eller annan personal.

– När man börjar här går man en inskolning. Det är intresse som styr att man söker sig hit och sedan gäller det att man passar för jobbet, säger sjuksköterskan Urban Bouvin.

– Jobbet kan vara stressigt och snabba beslut får ofta tas.

Sjuksköterskorna har ansvar för ”sina” patienter men det betyder inte att de står ensamma när någonting akut inträffar.

– När man jobbar så här som vi gör lär man känna varandra väldigt väl. När någonting händer står man inte ensam och man behöver aldrig ropa efter hjälp från kollegor. Alla vet vad som krävs och det gäller att man är tajta och har högt i tak, säger Urban Bouvin.

– Jag tror att man blir tajt på grund av jobbet och vad det innebär att arbeta med hjärtpatienter.

är tajt visar sig också på fritiden. Många umgås även utanför jobbet.

Fredrik Pihl och Urban Bouvin delar till exempel ett fiskeintresse och de tillbringar mycket fritid tillsammans i jakt på Storfisken.

– Vi brukar bli bjudna på godishjärtan av chefen, säger Fredrik Pihl.

– Vi har ett bra samarbete med Hjärt- och lungsjukas förening och på Alla hjärtans dag brukar de bjuda oss på tårta, säger Bitte Carlsson.