Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är årets hälsocentral i Jämtlands län

Nya Närvården är Årets hälsocentral i Jämtland län. Representanter från Region Jämtland Härjedalen överraskade hela personalen när de gjorde ett besök på onsdagen.

– Alla i personalen blev jätteglada och hade ett stort leende på läpparna. Det här är stort, säger Hans Boberg, distriktsläkare och vd för Nya Närvården.

Utmärkelsen gäller 2014 och innehåller diplom och 50 000 kronor (se motiveringen i faktarutan intill). Priset delades ut på Nya Närvårdens hälsocentral i Hoting, men gäller även för verksamheterna i Hammerdal och Strömsund.

– Pengarna ska oavkortat gå till att utveckla verksamheten. Till exempel för att utveckla tillgängligheten och avståndsoberoende teknik. Vi siktar på att bli bättre och bättre. Det här priset betyder jättemycket för oss och det visar också på hälsovalskansliets objektivitet.

Utmärkelsen kom som en överraskning för både ledning och personal hos Nya Närvården. De visste att representanter från vårdvalsnämnden och hälsovalskansliet skulle komma på onsdagen, men trodde att det var ett vanligt verksamhetsbesök. Hans Boberg visade runt i lokalerna och berättade om hur Nya Närvården jobbar. Delegationen bestod av David Berglund (S), ordförande i nämnden, och Marianne Larm-Svensson (C), vice ordförande, Lena Weinstock Svedh, och Lena Book från Hälsovalskansliet.

– All personal fick göra sig hörd och berätta vad de tycker om att jobba hos oss. Vi är väldigt stolta. Vi har bevarat hälsocentraler på två orter där det annars skulle bli nedläggning, säger Hans Boberg.

Det hela avslutades med en jullunch och det var då som Lena Weinstock-Svedh, chef för beställarenheten, tillkännagav att Nya Närvården fått utmärkelsen Årets hälsocentral 2014.

– Jag blev väldigt upprymd på en gång, säger Boberg.

Han har vid upprepade tillfällen riktat kritik mot landstinget/regionen för hur hälsovalet är utformat med avseende på ekonomisk ersättning till de alternativa utförarna. Och även om prisutdelningen och verksamhetsbesöket präglades av glädje fanns det också utrymmer att diskutera de här frågorna med politikerna och tjänstemännen.

– Jag hävdar fortfarande att det inte är konkurrensneutralt. Det handlar till exempel om våra overheadkostnader som inte regionen har. Det handlar om att de ändrat från 4-åriga till 1-åriga avtal och att listningsreglerna ändrats.

I dagsläget har inte ledningen för Nya Närvården några planer på att etablera sig i Östersund. Hans Boberg ser det nya samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Region JH som anmärkningsvärt och han konstaterar att hälsovalet nu är en ickefråga. Utifrån det stora ekonomiska underskottet har Moderaterna meddelat att partiet inte kommer att driva några förändringar av hälsovalet. För att öppna för fler privata utförare krävs mer pengar i hälsovalet och några sådana pengar finns inte i dagsläget.

– Man går från att tycka att hälsovalet är en viktig fråga till att den är en ickefråga. Man prioriterar ekonomin, men att utveckla hälsovalet är en ekonomisk fråga. Det finns sex hälsocentraler i länet som drivs med plusresultat och det är de som på något sätt drivs privat.

Läs mer:

Pris till årets hälsocentral