Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är årets sommarpratare

Många artister, en blivande ärkebiskop men inga politiker. Så kan listan över årets "Sommar"-värdar i P1 sammanfattas.
På tisdagen presenterades vilka som fått de åtråvärda radioplatserna.

Under programmets 55-åriga historia har politikerna vanligtvis varit bannlysta under valår, så även i år - i opartiskhetens namn. Inleder på midsommardagen gör dock en ofta politisk artist: Jason "Timbuktu" Diakité ska tala om sina erfarenheter av rasism och om varför han behövde ställa sig i riksdagen och visa sitt svenska pass.

"Sommar" är programmet som ofta försöker fånga namn som ligger i tiden och är aktuella. På det kontot i år återfinns Internetfenomenet Felix "PewDiePie" Kjellberg, 24, som ska sommarprata om hur han fått 27 miljoner följare på sin kanal på Youtube.

Aktuella namn

Aktuellt namn är även blivande ärkebiskopen Antje Jackelén, Nordeas stridbare ordförande Björn Wahlroos och Henrik Stenson, världstvåa i golf. Idrotten bidrar även med VM-klara domaren Jonas Eriksson, ishockeylegendaren Börje Salming och Helene Ripa, medaljör vid Paralympics i vintras.

Utan partipolitiker att ta till är det i stället gått om artister och kulturpersonligheter i årets startfält. Bland artisterna finns även Sanna Nielsen, Dr Alban och Dregen. Liksom Steve Angello från Swedish House Mafia, Christian Falk och Edda Magnason, som spelade Monica Zetterlund på film i fjol. Hiphoppen har inte bara fått med Timbuktu utan även Linda Pira.

Kjell Westö, Athena Farrokkhzad och Po Tidholm finns bland författarna.

Från tv-världen kommer Fredrik Wikingsson och Sofia Helin från "Bron" samt SVT:s tidigare programdirektör Annie Wegelius.

Fredrik Wikingsson har redan spelat in sitt program.

– Jag är väldigt förtjust i gamla människor, så jag ville göra något på det. Min farmor fyllde 90 år i helgen, så då spelade jag in det på hennes 90-årskalas. Vi hade med oss tårta dit och bjöd människorna på hennes äldreboende, säger han till TT.

Musikvalet gjordes för att passa de äldre.

– Jag spelade ett par låtar för dem. Det var starkt, vi spelade "Drömmen om Elin", för det är min farmors favoritlåt. Jag blir nästan rörd när jag tänker på det. Det var en gubbe där, han började gråta och kunde inte sluta. Det var som att det var 1940 igen.

Redan i fjol fick Fredrik Wikingssons parhäst Filip Hammar prata.

– Den interna konkurrensen är delvis på skoj, men för mitt egos skull blev jag väldigt lättad över att få frågan.

Årets äldste sommarpratare blir Nina Lagergren, 93. Hon är Raoul Wallenbergs halvsyster och kommer att tala om bad Barack Obama om när USA:s president mötte henne vid Sverigebesöket i höstas.

"Sommar" avslutas 17 augusti av författaren Mustafa Can, vars uppmärksammade sommarprat 2003 om sin egen mor är ett av programseriens allra mest omtalade.

Mikael Forsell/TT Erika Josefsson/TT Therese Lindström/TT