Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är bästa julmusten – vi har testat

Julmust hör julen till, men vilken smakar egentligen bäst? När vi blindtestar åtta sorter visar det sig att de stora klassikerna är att lita på.

Annons

När julen nalkas åker mustflaskorna fram på borden. Drycken brukar konkurrera ut annan läsk kring juletider och uppskattas av både barn och vuxna. De stora varumärkena Apotekarnes och Nygårda dominerar marknaden, men det finns även en hel del mindre producenter och många livsmedelskedjor har egna varianter. Finns det någon värdig utmanare till de stora giganterna?

Vi låter en panel på sju personer smaktesta åtta olika julmustsorter i ett blindtest. Testets vinnare är panelen rörande överens om - den klassiska musten från Apotekarnes kammar överlägset hem förstaplatsen.

- God med riktigt bra smak. Lagom av allt och klart bäst, säger Anders Vallin, 30.

Nygårda placerar sig på en stabil andraplats med motiveringar som "jättegod" och "perfekt kolsyra".

Några av de mindre kända märkena uppskattas dock också av panelen. Bland annat ett av de billigaste, musten från Eldorado. "Mums!" tycker Johanna Lundholm, 30, och Jim Sagevid, 25, ger tummen upp:

- Mindre sötma än många av sina konkurrenter, en välbalanserad must, säger han.

Även den andra budgetvarianten i testet, Freeway från Lidl, får relativt höga betyg av panelen.

Testets i särklass dyraste alternativ blir en stor besvikelse och får bottenplaceringen. Nygårda Julmust Vintage Oak Bourbon, en lagrad och lyxigare variant av julmust som bara säljs på Systembolaget, uppskattas inte av vår panel.

- Den smakade både kaffe och alkohol, inte alls bra, säger Victoria Sjöblom, 29.

Flera kommenterar att smaken med tydlig akoholton inte passar, utan upplevs som konstig och frän.

Gammeldags Mora Must blir inte heller någon favorit hos panelen, en bränd smak som för tankarna till kaffe gillas inte och bidrar till en placering näst sist i testet.

Robin Söderlund

Wiseguide/TT