Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är böckerna du måste läsa

December, ledighet och julklappar – nu är det högsäsong för böcker.

Annons

Lars Erik "Lasse" Backlund är ägare till bokhandeln Ugglan i Strömsund. Enligt Lasse går bokförsäljningen överlag rakt uppåt i juletid. Det verkar inte heller som att läsplattorna och e-böckerna har kunnat rucka allt för mycket på den traditionella läsningen.

– Det är klart att det har sin betydelse. Men bokhandelns, inte på nätet då, utan bokhandelns försäljning går uppåt. Förhoppningsvis är det för att man har möjlighet att få kunskapshjälp i en bokhandel. Att ta fram böcker som passar in på det du vill ha.

Själv plöjer han mellan två och tre böcker i veckan. För variationens skull läser han en typ av bok till morgonkaffet och en annan på kvällskvisten. Deckare är en favoritgenre, och inte bara för honom.

Vilka böcker säljer bäst?

– Det är deckare, helt klart. De säljer alltid bra. Sedan är det vanliga romaner om allt möjligt. Fackböcker är en svår kategori att mäta för de säljer alltid, men det är olika typer av fackböcker.

Lasse menar att det kan vara bra att se sig om efter litteratur inom andra pärmar än vad man är van vid.

– Många gör det lite svårt när de ska köpa böcker i julklapp. De måste veta vad den dem köper till läser för någonting. Jag är precis tvärt om. Vet du inte vad de brukar läsa så kan du ju ge dem en ny läsupplevelse i stället. Öppna deras ögon för en ny författare som de inte har läst något av förut.

Där läsplattorna går lite bet har ljudböckerna vunnit mark under de senaste åren.

– Det är roligt. Folk som aldrig läst böcker förut börjar med ljudböcker och helt plötsligt inser de att " vad roligt det är med böcker" och så börjar de läsa dessutom. Så det är en bra väg in i läsandet.

Läser du alltid ut en bok du har börjat på?

– Jag har faktiskt, efter många om och men, lärt mig att man inte behöver göra det om man inte gillar den. Sådana böcker fuskläser jag bara för att kunna berätta om dem för kunder, säger han.

Hur många böcker Lasse själv har läst i sitt liv är svårt att uppskatta. Han har läst konstant sedan han var liten.

Pratar vi ett tusental?

– Ja, mer än så är det.

Vad betyder böcker för dig?

– Dels är de mitt jobb men så är det ju ett intresse. Det är bara att kolla i min bokhylla hemma. Jag har mellan två- och tretusen böcker. Sedan var det nog minst lika många böcker som jag tog med hit.

Lasse berättar att de håller på att organisera upp ett antikvariat i Ugglanlokalens källarvåning. Där har de ungefär sextusen titlar, inkluderat Lasses bidrag. Hittills har de hunnit sortera upp omkring hälften av dessa.

Kommer du ihåg alla böcker som du har läst?

– Man måste börja läsa dem lite grann, en baksidestext eller så. Många slarvläser man ju, speciellt deckare eftersom dem är så lika varandra. Jag läser en sådan bok nu som jag hoppar lite i.

Får man verkligen hoppa till "godbitarna"?

– Ja, det måste man få göra. Absolut. Det får man, säger Lasse bestämt och skrattar.

Tillsammans med kollegan Regina Ahlf ger han här tips lektyr som borde få följa med upp i läsfåtöljen.

---

Gillar du böcker? Var med i ÖP:s bokcirkel! Läs mer här http://op.se/nyheter/2.52269/1.6587079