Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är boken som ska skapa en konsumentrevolution

Att ägodela handlar om att göra en konsumentrevolution och förändra köpbeteenden för att sluta slösa på jordens resurser. I stället för att äga ska man dela. Det är även titeln på boken som Naturskyddsföreningen just gett ut.

Många känner redan till att vi konsumerar för mycket och att det måste ske en förändring om jordens resurser ska räcka till. Något som tycks vara lättare sagt än gjort, men nu har Naturskyddsföreningen gett ut boken Ägodela som ska underlätta för en konsumentrevolution där man ska dela på ägandet och fokusera på behovet.

– Om man vill sätta upp en tavla är det hålet i väggen man vill ha, det är behovet, och inte en borrmaskin, säger Tobias Johansson som är ledamot för naturskyddsföreningen i Östersund.

– Syftet med boken är att gå ifrån det privata ägandet och minska antalet prylar, säger Mikaela Holm som är ordförande för Naturskyddsföreningen Östersund.

Ett förslag från Naturskyddsföreningen är att gå ihop med grannarna och köpa det som behövs, som gräsklippare och borrmaskin, men även se om man kan dela på bilar och starta bilpool med grannarna.

– Det handlar ju även om förhållandet pris och kvalitet. I stället för att en person köper en borrmaskin för 199 kronor och står och svär för att det knappt går att borra ett hål med den kan fem personer gå ihop och lägga 199 kronor var och få en bra borrmaskin som man delar på, säger Tobias Johansson.

De uppmuntrar även till att hyra saker som man inte använder så ofta, som slalomskidor, vandringskängor och tält. Eller att köpa begagnade prylar och kläder.

Elin Olofsson: Samvetet tål inte längre småprylar

Känner folk till att vi konsumerar för mycket?

– De kanske förstår eller vet, men de kan inte riktigt ta det till sig, säger Mikaela.

– Jag upplever att det finns ett stort glapp mellan kunskap och agerande. Kunskap är inte det samma som att bete sig på ett visst sätt. Man måste själv ta första steget mot den världen man själv vill leva i och inte tänka att storföretagen måste börja, säger Tobias.

Vad kan alla börja med att göra för att minska vår påverkan på jorden?

– En enkel sak som alla kan göra är att sätta upp en tidsperiod utifrån sin egen situation. Det kan vara ett halvår eller år. Försök att inte köpa någonting under den perioden utan använd det som finns i stället. Se över vad man har hemma på vinden eller i källaren. Byt eller byt-låna saker med grannar, säger Tobias.

– Köp second hand i stället för nytt och utnyttja klädbytardagar. Fundera på om du verkligen behöver en egen bil, säger Mikaela.

– Och om man springer på något som man tror att man behöver kan man börja med att sova på saken. Undvik att impulshandla och fundera på behöver jag verkligen den här saken? Kan jag låna den i stället? Kan jag hitta den begagnad? Funderar man igenom det blir det först i fjärde steget som man köper nytt, säger Tobias.

Läs också:

Uppmaning: "Sluta släng dina kläder"

Bloggerskan bakom Chic & fair i Mörsil tipsar om en hållbar jul: – Vi får hitta vår "lagom-nivå"

Så hittar du energitjuvarna – lista rum för rum

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde.

Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Här hittar du LT:s app till Iphone och till Android.