Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är de anmälda kvinnoöverfallen som polisen arbetar med – ska göra fler fotokonfrontationer

För två veckor sedan höll polisen presskonferens om det eskalerande kvinnovåldet i centrala Östersund. Kvinnor uppmanades att inte röra sig ute sent på nätterna. Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland, tror att "försiktighetsuppmaningen" har förhindrat fler överfall.
– Jag är helt övertygad, säger han.
Men trots "försiktighetsuppmaningen" har fler överfall anmälts och polisen är varsam i sina slutsatser om gärningsmännen.

Polisen fokuserar just nu på elva fall. Det finns ytterligare några fall av ofredanden som anmälts som är nedlagda, men enligt Sanna Matsson, gruppchef för grova brott vid Jämtlandspolisen, kan de fort bli intressanta igen om något nytt kommer fram.

– De kan väckas till liv igen, säger hon.

I sex av fallen som polisen lägger extra mycket resurser på finns det uppgifter om att män rört sig i grupper på två, tre eller fyra personer. Bland annat i fallet med den åtalade 22-åringen som på fredagskvällen den 26 februari ska ha tagit ett grepp om en kvinnas haka och därefter hastigt vridit hennes huvud åt sidan samt stoppat in ett eller flera fingrar i hennes mun. Men han är inte misstänkt i några andra fall i nuläget.

Tror ni att det rör sig om en liten grupp av gärningsmän?

– Väldigt öppet än så länge, vi har haft vissa som varit identifierade men det har också skett brott efteråt, så visst det kan vara en liten kärna och sen flyter det gärningsmän in och ut ur den här grupperingen, eller så har vi fristående grupperingar som arbetar på det här sättet, säger Sanna Matsson.

I två av fallen finns det uppgifter om gärningsmän som agerat i par och i tre av fallen ska det ha varit ensamma förövare. Så här ser polisens lista på utredningar ut just nu:

21 februari, misshandel: En kvinna anmäler att hon blivit slagen över ögat så hon ramlar i backen på Prästgatan 44 vid midnatt. Enligt polisanmälan står en man och skriker ut sin ilska om invandring och flyktingar. Kvinnan säger då lugnt åt honom att sluta men det uppstår en dispyt. Hon hör då killens kompisar ropa "sluta, det är inte värt det". Sen har hon inget minne. Hon kommer till sans då hon går med mobilen i handen och ringer sin sambo. Vänster ögonbryn är spräckt och hon har ett kraftigt blåmärke i handen.

26 februari, misshandel: Enligt polisanmälan möter en kvinna två män på Artillerigatan när hon ska till jobbet vid 22.30-tiden. En av männen knuffar henne och tar ett grepp om kvinnans haka och därefter hastigt vrider hennes huvud åt sidan samt stoppar in ett eller flera fingrar i hennes mun. På måndagen åtalades en 22-årig man för misshandel.

28 februari, ofredande: Tidigt på söndagsmorgonen ser polisen att tre, fyra unga män är närgångna och ofredar kvinnor utanför nattklubben Plaza. En man född 1995 identifieras men polisen saknar målsägande eftersom de var tvungen att göra ett annat ingripande. De vill gärna komma i kontakt med den brottsutsatta kvinnan.

2 mars, ofredande: En kvinna möter tre män vid 21-tiden som antastar och ofredar henne i höjd med Östersunds sjukhus i närheten av Jamtli. Händelsen avbryts av en förbipasserande man med en hund.

6 mars, våldtäktsförsök: Samma kvinna som ofredas den 2 mars utsätts nu för ett våldtäktsförsök. Hon överfalls av tre okända män vid korsningen Prästgatan-Tullgatan vid 01-tiden. Männen försöker ta av henne byxorna men hon gör motstånd och slår sig loss.

6 mars, ofredande: En kvinna förföljs av en man på Brunflovägen vid 02.45-tiden. Hon gömmer sig under en bil i 20-25 minuter innan hon kan gå därifrån.

6 mars, misshandel: En kvinna är på väg hem vid 04-tiden när en man visslar på henne vid Prästgatan 41. Hon skriker håll käften och får då ett slag över näsan och mannen trycker hennes ansikte mot marken. Kvinnan tror att hon ska bli våldtagen men mannen försvinner.

6 mars, olaga hot: En okänd gärningsman hoppar ur en bil vid Allégatan-Övre Vattugatan någon gång mellan 03.30 och 05.00. Enligt kvinnan säger mannen att han ska ringa sina kompisar och "vi ska våldta och knivhugga dig." Polisen tror att det kan ha varit ytterligare en eller flera personer i bilen.

8 mars, ofredande: Två män skriker och jagar en kvinna när hon klivit av bussen vid Taptogränd vid 18-tiden. Hon hinner hem och stänger dörren.

11 mars, misshandel: Samma kvinna som jagades den 8 mars uppger att ett killgäng förföljer henne utanför gallerian Mittpunkten vid 17-tiden. En kille vill låna pengar av henne och han säger "jag vet var du bor" samt slår henne i nacken.

13 mars, ofredande: Tre främmande män drar en kvinna i kläderna vid 01.15-tiden på Prästgatan. Hon lyckas slita sig loss.

Utöver den 22-årige man som nu åtalats, samt mannen som är född 1995 som misstänks för ofredande utanför Plaza, ingrep polisen mot en 17-årig kille i lördagsnatt. Han misstänks för sexuellt ofredande mot en 15-årig flicka vid Busstorget.

I de polisanmälningar som ÖP tagit del av är det inga eller vaga signalement av gärningsmännen. De närmaste dagarna hoppas polisen kunna genomföra ytterligare fotokonfrontationer. Varken Sanna Matsson eller Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland, vill därför gå ut med några tydligare signalement än att det rör sig om män mellan 18 och 25 år, även om de säger sig ha fått en ganska klar bild efter förhören med de brottsutsatta kvinnorna.

– Vi vill inte påverka målsägande, säger Sanna Matsson.

Det är nu två veckor sedan polisen kallade till presskonferens och varnade kvinnor för att röra sig ensamma sent på natten i centrala Östersund. Polisen fick både ris och ros för sitt agerande. Att det på kort tid sker flera överfall, ofredanden och ett våldtäktsförsök där grupper på tre gärningsmän agerar är något helt nytt för Östersund, betonar Sanna Matsson.

Stephen Jerand menar att det inte rörde sig om en varning. Han kallar det för en "försiktighetsuppmaning". Och han tror att den har påverkat, annars kunde det ha skett fler överfall och ofredanden tror han.

– Jag är helt övertygad, säger Stephen Jerand.

– Vi kommer inte att få veta hur det varit om vi inte gått ut (med uppmaningen, reds anm), säger Sanna Matsson.

Och i de fall där det händer vill hon uppmana kvinnor att larma direkt för att underlätta polisens arbete.

– Man hinner långt på en timme, säger Sanna Matsson.

Utöver fotokonfrontationer ska polisen genomföra kompletterande målsägandeförhör den närmaste tiden.

Uppgifterna i listan över händelser kommer från polisanmälningar och vad Sanna Matsson och Stephen Jerand berättat.

Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna

Här hittar du fler nyheter i kategorin Brott och Blåljus