Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Diös nya hårda krav

Fastighetsbolaget Diös i Östersund förbjuder från och med söndag alla hyresgäster att röka. Dessutom införs ett krav på hemförsäkring.

Annons

Diös försvarar de nya kraven med att de vill stärka tryggheten, säkerheten och trivseln i fastigheterna. Och den som inte följer kraven riskerar vräkning.

"Du väljer själv försäkringsbolag men från och med den 1 juni måste du ha hemförsäkring som hyresgäst hos oss" skriver Diös i ett brev till hyresgästerna.

Skulle det vara så att någon eller något i hushållet orsakat branden kan hyresgästen bli ekonomiskt ansvarig även för andras skador.

De allra flesta hyresgäster har redan en egen hemförsäkring. Men för att öka säkerheten ställer nu bostadsbolaget som krav att samtliga ska ha egen hemförsäkring.

– Det gäller enbart de hyreskontrakt som tecknas från 1 juni. Kostnaderna i samband med brand exempelvis kan bli oerhört höga. Vi ser det här kravet som ett sätt att skydda hyresgästen helt enkelt, säger Martin Boman på Diös i Östersund.

De som inte har råd att betala hemförsäkringen får rådet att flytta till en billigare lägenhet.

– Utgiften för hemförsäkring handlar inte om några jättesummor, men ett bra sätt att skydda hyresgästerna, menar Boman.

Rökförbud är ett annat krav som Diös ställer på sina hyresgäster från och med söndag. Och det blir ett omfattande förbud som gäller såväl i bostaden, som på balkonger och på gårdar. Även trapphus, tvättstugor och förråd omfattas av rökförbudet.

"Förutom att detta stärker brandsäkerheten och underlättar för de med allergier så är vi övertygade om att det även ökar trivseln och den goda grannsämjan" - skriver Diös i brevet till sina hyresgäster.

– Det handlar om en ren trivselfråga och gäller endast kontrakt från 1 juni. De allra flesta röker inte i dag och trivseln blir betydligt större om vi slipper rök, säger Boman.

– Den som är storökare och bor hos oss i dag kan vi inte förbjuda fortsätta röka, men nya som flyttar in till oss ska veta att det är rökförbud som gäller. Är man storrökare kan man inte hyra av oss, säger Boman.

Och för den som inte följer rökförbudet väntar i värsta fall vräkning. Som hyresgäst får man först en tillsägelse. Men om rökandet upprepas kan man bli både uppsagd och ersättningsskyldig för att återställa lägenheten till ursprungligt skick.