Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är du varmt välkommen

Det är full aktivitet på Artillerigatan 4 när 100 procent besöker värmestugan. Precis innan har de fått in en stor sopsäck full med allehanda vinterkläder. En syn som värmer hjärtat.

Värmestugan är ett ställe dit människor kan söka sig om de av olika skäl är i behov av kläder, mat, ringa till sjukvården eller myndigheter. Men också för att använda toalett och dusch. Skulle de befinna sig i någon form av missbruk kan de också få hjälp med att söka rådgivning eller vård.

Sofia Eklöf började som ideell arbetare hos värmestugan och har nu en, av arbetsförmedlingen given, praktikplats där. Och hon vet precis varför hon vill fortsätta.

– Det behövs verkligen det här. Det är många som behöver hjälp. Här kan man komma in och passar kläderna får man dem.

Tidigare var det kommunen som höll stugan flytande, nu mera är det ett samarbete med Pingstkyrkan. Det är två anställda och ett flertal ideella arbetande som sköter stugan som har öppet mellan 9 och 15 måndag till fredag. En av dem är Mikael Svensson.

– Vi försöker hjälpa de som behöver. Nu i december ska kommunen bestämma om vi ska få fortsätta med verksamheten. Som det har låtit på en del politiker så blir det nog så, men vi får se.

Sofia tog initiativet att skapa en facebookgrupp, något som hjälpt till att sprida deras existens vidare. Tack vare att hon också knåpade ihop en annons där fler donationer efterlystes, har säckar rullat in. Allt från oanvända dunjackor till täckbyxor, Stickade Olles och skor.

På frågan om hur Sofia tycker att man ska jobba preventivt för att människor inte ska hamna i den situation som många värmestugbesökare har som vardag svarar hon;

– Det handlar om att ta det från när de är så här små (hon mäter med handen en meter upp från golvet) Man måste prata med dem tidigt. I skolan kanske de kunde ha fler specialutbildade extralärare, det tror jag vore bra.

Plagg som de skulle behöva få in mer av är långkalsonger och varma strumpor.

– Vi behöver fler galgar också, säger Sofia.

Något som kan tyda på hur uppskattat och nödvändigt deras engagemang är.

Värmestugan ligger i Pingstkyrkans café, på Artillerigatan 4. Nära intill Stadsbiblioteket.

Artikeln kommer från 100% Östersund.