Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är ett av Sveriges största asylboenden

Att starta upp asylboendet var en utmaning. Nu fungerar det bra och organisationen har satt sig.
– Jag tror att det är Sveriges andra största boende, säger Åsa Salomonsson.

Det är som ett eget litet samhälle inne på Åre Continental Inn. Nere på bottenplan finns den nyöppnade skolan. Vid några rum vid ingången finns personal från hälsocentralen som tar emot flyktingarna på plats. Vid receptionen har en lång kö av människor bildats, alla väntar på att få prata med Migrationsverket som kommer hit med jämna mellanrum.

De boende finns utspridda i de stora lokalerna. Barn som leker, äldre män som sitter och diskuterar och kvinnor som fikar vid ett bord. Ljudnivån är hög.

– Det bor 610 personer här, berättar Åsa Salomonsson som är chef för boendet.

Hon berättar att asylboendet startades från noll i oktober. Det fylldes snabbt upp med asylsökande flyktingar.

De boende delar hotellrum med varandra. Migrationsverket har flera avtal med Åre Continental Inn. En del av platserna är så kallade förtätningsplatser som medger att flyktingarna får tre kvadratmeter boyta i stället för fem kvadratmeter. Åsa Salomonsson och Susanna Fröstad, som är verksamhetsansvarig, påpekar att ingen bor trångt. Man flyttar inte in en person i ett rum där det finns en familj även om det finns en ledig säng.

ÖP har skrivit om att det varit stökigt på asylboendet med polisutryckningar och orosanmälningar. Nu tycker Susanna Fröstad och Åsa Salomonsson att det lugnat ner sig. De tycker att boendet fungerar bra. Dels har organisationen satt sig med dessutom får man mycket hjälp av volontärer.

– När det var den första klädutdelningen kom 70 volontärer, berättar Åsa Salomonsson.

Inför skolstarten har Välkomstgruppen, som är det nätverk som organiserar de ideella krafterna, samlat in ytterkläder till barnen så att de ska kunna vara ute och leka. Nyligen har en språkgrupp startats och dessutom ordnar nätverket uteträning varje vecka.

Men Åre Continental Inn använder inte bara ideella krafter för att sysselsätta flyktingarna. Ett lekrum har iordningställts för barnen. Ungdomarna kan träna eller spela bollspel i en liten gymnastikhall. Aktiviteterna är schemalagda och leds av särskild personal.

Flyktingarna får inte laga mat i hotellrummen. Men många vill ha möjlighet att laga sin egen mat eller fixa fika. Därför satsar Åre Continental Inn på att ordna fram kök med spisplattor och annat.

Läs mer om ämnet:

Boende på Continental Inn i Åre: Jag upplever inte det som händer som ett problem

Stökigt på asylboendet i Åre

Allt färre incidenter på Åre Continental Inn

Nu har asylskolan på Continental Inn startat