Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är forskarens fulaste ord

Finns fula ord? Den frågan har forskaren Bengt G. Dagrin försökt svara på i sin bok "Stora fula ordboken".

På tisdag föreläser han på Östersunds bibliotek.

Könsord och svordomar brukar räknas som fula ord. Men även ord som vinterkräksjuka anses som mindre fina. Bengt G. Dagrin har forskat kring fula ord sedan 1980-talet och i "Stora fula ordboken", uppföljaren till "Fula ordboken", har han sammanställt över 18 000 fula ord och uttryck.

Det finns några fula ord som alltid hamnar i topp på en fula-ord-lista.

– Kuk, fitta och knulla, de är ofta i majoritet. Genom tiderna är väl det de fulaste orden, säger Bengt G. Dagrin.

– Men egentligen finns det inga fula ord, det är hur man associerar dem som gör dem fula.

Själv har han fem ord han som han tycker är fulast:

– Alltså, liksom, precis, va och jätte. Återigen har det ingen med orden i sig att göra, det är hur de används. De här används i tid och otid och är stötande för örat.

På tisdag gästar Bengt G. Dagrin Östersunds bibliotek. Han ska bland annat prata om vilka känslor och reaktioner de fula orden väcker hos människor och om vilka ord som är de fulaste. Dessutom ger han exempel på hur man försöker göra fula ord lite finare, till exempel genom förskönande omskrivningar. I sin föreläsning försöker han även besvara frågan om fula ord finns.

Bengt G. Dagrin är författare och, enligt egen utsago, landets ende maledictolog.

Maledictologi betyder läran om de fula orden.

Fakta:

Fula svenska ord

smörgåsgurka, floskel, hustru, slaf, pläd, kryddgrönt, bitterljuvt, klegg, kåk, balja, kaka, samkväm, körsnär, fiffig, käresta, sjujäkla, kakofoni, kåkfarare, värsting, slemsäck, flensost, hemmamys, lurendrejeri, pedofil, festprisse, sötma, sälta.

De fulaste orden enligt medarbetare på Broadcast Text.

Källa: Nyheter24.se