Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är förskolan som kommunen vill riva

Åre kommun vill fortfarande bygga ny förskola vid Åre gamla kyrkan trots att länsstyrelsen sagt nej till de första planerna.
– Vi måste gå vidare, vi har inga andra alternativ, säger Anna-Karin Vernberg (M) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det har tidvis varit hårt tryck på förskoleplatser i Åre men för närvarande är det lugnare. Barn- och utbildningsnämnden vill dock ha framförhållning för att klara inflyttning och stora barnkullar. Därför vill man bygga en stor förskola i Åre med plats för cirka 80 barn ska i fyra avdelningar.

En stor förskola har både ekonomiska och pedagogiska fördelar enligt Anna-Karin Vernberg. Mindre enheter blir sårbarare när det gäller personal. Om det blir överskott av platser ska den nya förskolan fyllas upp först och de mindre förskolorna i Åre med omnejd kan läggas ned.

Ett planprogram för ny förskola har redan varit ute på samråd. Det gällde en byggnad på en av Åre bys sista stora fjällängar vid den svenska fjällvärldens enda bevarade medeltidskyrka. Men det eftersom området är klassat som riksintresse var det väntat att både Jamtli och länsstyrelsen skulle ha synpunkter. Och precis så blev det. De slog bakut när de såg förslaget.

Länsstyrelsen menade att grönområdet är en skyddszon som ska skyddar kyrkans kulturhistoriska värden och dess karaktär som landmärke. Bygget riskerade att påtagligt skada riksintresset för kulturmiljön. Därför hotade de med överprövning.

Så i stället för att gå vidare med planerna har Årehus i stället fått i uppgift att komma med förslag på hur en ny förskola kan byggas på befintlig tomt, alltså där förskolan Filuren ligger. Årehus har visat förslag på hur ett tvåvåningshus kan byggas om Filuren rivs.

Om detta förslag kan falla länsstyrelsen på läppen är omöjligt att säga något om eftersom länsstyrelsen inte ger några förhandsbesked.

– Om den nya förskolan blir för påträngande så kan de säkert ha åsikter, säger Pål-Anders Stensson som är planchef på Åre kommun.

Socialdemokraten Peter Bergman tycker att majoriteten är inne på fel spår när utgången är så oviss. Tjänstemännen har ju aviserat att det kan gå illa ifall länsstyrelsen eller grannarna säger nej till de nya planerna. Då är allt nedlagt jobb bortkastat.

– Det är märkligt att den politiska majoriteten inte lyssnar på tjänstemännen, säger han.

Majoriteten borde ha tittat på fler alternativ, menar en kritisk Bergman och nämner Björnänge där det finns plats att bygga.

Anna-Karin Vernberg säger att man tittat på andra tomter men att de inte varit lämpliga.

Vad händer om länsstyrelsen säger nej?

– Det får vi besluta om när den dagen kommer, säger hon.