Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är första ÖP-artikeln skriven av en robot

Artikeln berättar att det blir mulet, omkring 7 grader, att vinden väntas bli svag och ostlig.
Inget konstigt med det – förutom att artikeln inte är skriven av en människa.

Annons

LÄS MER: Mittmedia startar robotjournalistik

"Mittmedias Textrobot" står det under artikeln "Dagens väder för Östersund", på platsen där det normalt brukar vara namnet på en reporter.

Under tisdagsmorgonen skrevs historia på op.se. Förutom nämnda artikel finns även liknande väderartiklar från våra övriga orter i spridningsområdet.

Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på Mittmedia, förklarar varför man låter en robot skriva och publicera artiklar.

– Vi försöker ständigt göra användarupplevelsen bättre på våra sajter. Robottexter kan göra oss både snabbare och mer relevanta. När det kommer till snabbhet kan en människa inte tävla med en robot, säger han.

Hur har det gått till, vad är tekniken bakom?

– SMHI har ett öppet gränssnitt, ett så kallat API, som vem som helst kan utnyttja. Vårt utvecklingsteam bestående av Frans Krojegård, Roger Nyström och Torbjörn Lindström har tagit fram en tjänst utifrån API:et. Varje morgon kl 05.30 lämnar textroboten 45 texter på bara några sekunder.

Kommer roboten att ersätta journalister av kött och blod?

– Det är inte därför vi har byggt tjänsten. Jag tror heller inte att den här roboten ersätter några journalister. Den utför extremt enkla uppgifter just nu. Men kan vi utveckla en robot som, med samma eller bättre kvalitet, utför uppgifter som en människa gör i dag – ja då är det ganska självklart att en robot ska utföra tjänsten.

– Jag ser textrobotar som ett sätt att frigöra tid för våra journalister att göra det de är bäst på. Granska makten, skriva om intressanta människor – vara på plats. Hitta nyheterna som sätter agendan helt enkelt.

Läs ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg: Robottexter - inte så konstigt som det låter

Här kan ni läsa tisdagens väderprognoser av roboten:

Dagens väder för Östersund

Dagens väder för Åre

Dagens väder för Krokom

Dagens väder för Berg

Dagens väder för Ragunda

Dagens väder för Härjedalen

Dagens väder för Bräcke