Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är galans alla vinnare

Guldkvällen i Krokoms kommun flyttade från december till oktober. Flytten har inte dämpat entusiasmen.

I fjol var guldkvällen i Krokom i december, i år har den flyttats från midvinter till höst. Det har inneburit att nomineringarna behövde komma in tidigare.

Flytten har också genomförts i konkurrenssyfte med Östersunds guldgala.

"Genom att flytta det till oktober hinner vi dessutom uppmärksamma våra duktiga företagare innan Guldgalan i Östersund" har Krokoms kommunchef Ola Skyllbäck skrivit ett informationsblad till kommuninvånare.

Totalt delades det ut nio pris och stipendier på guldkvällen i Trångsviken. Årets företagare blev Nils-Åke Hallström, vd för Hallströms verkstäder Nälden. Så här låter en del av motiveringen:

"Nils-Åke har utvecklat företaget på ett föredömligt sätt och är bland annat genomsitt engagemang i samhället, ett viktigt föredöme som företagare".

För underhållningen stod New Band In Town, Katarina Hallberg och Anders Olofsson, Anna Brandts orkester och Lars "Vegas" Gustafsson och Magnus Trense. Det hela avslutades med dans till Duo Comix.

Vinnarna och motiveringarna:

Årets företagare: Nils-Åke Hallström

Året var 1914 och plåtslagaren Carl Theodore Hallström steg av tåget i Nälden. Han upptäckte att det fanns behov av en plåtslagare i samhället, så han slog sig ner där. Med ett kapital av 15 kronor och en verktygslåda, startade han sin affärsverksamhet. Första uppdraget var att reparera ångaren Fram. Sonen Lennart övertog företaget på 1950-talet och produktionen inriktades på ventilationsprodukter, i den byggboom som då rådde. Första verkstaden byggs då. Majoritetsägare är idag Carl Theodores sonson Nils-Åke Hallström, som tillsammans med sin dotter och sin brors barn äger företaget till 100 procent. Under Nils-Åkes ledning har produktionen effektiviserats och mekaniserats med ett flertal produktionsrobotar. I företagsgruppen ingår dessutom andra producerande företag. Den finansiella ställningen är utmärkt och 180 personer från många olika kulturer arbetar i företagsgruppen. Hallströms har också under alla år tagit ett stort samhällsansvar. De har tagit initiativ till och driver Näldens Is- och Sporthall, byggt bostäder och har också anlagt en tennisbana. Det senaste tillskottet är Sandnäset Golfbana. Nils-Åke har utvecklat företaget på ett föredömligt sätt och är bland annat genomsitt engagemang i samhället, ett viktigt föredöme som företagare!

Guldkroken: Offerdals SK

Den här föreningen har drivkraft, skapar samhörighetsanda och är en viktig del i bygdens utveckling. Föreningen bygger på en stark ideell kraft med genuint engagemang för verksamhet, bygd och individ. Föreningen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, och värnar om att alla invånare ska känna att dem oavsett ålder, kön och ursprung alltid är välkommen till bygdens klubb för bygdens folk.

Guldstjärnan, Årets serviceföretag: Harmoni och Hälsa

För nya idéer, framåtanda och service till hundra procent - alltid med kunden i fokus. Är man på dåligt humör ska man gå till Pernilla Karlssons butik – man lämnar den alltid på gott humör och med ett leende på läpparna.

Guldstjärnan – Årets serviceperson: Jana Novak

För att med sitt osjälviska engagemang såväl i sin yrkesroll på Apoteket i Änge som på fritiden inom Offerdals SK bygga broar över kulturer, värna och leverera god service till såväl bofasta, nyinflyttade som tillfälliga besökare. Janas positiva livsinställning är smittande och gör henne till en god förebild för övriga kommuninvånare.

Kulturpriset: Eivor Comén och Käloms byalag

Eivor Comén och Käloms byalag får kulturpriset 2013 för att med stort engagemang och mycket värme ha skapat en mötesplats som bidragit till kulturellt välmående i såväl sin hembygd som i kommunen och länet.

Ungdomskulturstipendium: Emil Backman, Ås

Emil är i dag nitton år och har ett stort intresse för foto, film och att göra egen musik. Emil har tillsammans med sina kamrater ofta varit innovativ i sitt konstnärskap när de på olika sätt klätt ut sig, filmat sketcher eller längre filmer med eget manus. En av filmerna, med egen skriven sång och musik, var en hyllning till Evert Ljusberg, som kom att ligga för omröstning på en länk i ÖP:s nättidning. Förutom film och musikintresset är han också aktiv med freerunning och parkour. Emil är utbildad ledare och blir allt mer anlitad att ha kurser för intresserade ungdomar. Han administrerar även föreningens hemsida.

Årets ledarpris

Anders Magnusson, Föllingealliansen/Föllinge JSK

Åsa Helander, Ås IF.

Anders Magnusson: Otaliga är de föreningar som Anders Magnusson har arbetat i under de tjugo år som han bott i Föllinge och rollen som sekreterare och kassör har han ofta fått. Bland annat är Anders sekreterare i Föllingealliansen och många är de timmar som han lagt ner på arbetet kring Allaktivitetshallen. I förarbetet hjälpte han de ungdomarna med hur de skulle kunna gå tillväga för att påverka politiker under demokratiska former. I samband med bygget och därefter har Anders varit mycket engagerad för att hallen ska bli så funktionell som möjligt.

Åsa Helander: Åsa har aktivt deltagit inom Ås IF under många år och då framför allt inom bordtennissektionen där hon visat stort engagemang och ansvar. Hon är en av ledarna som ligger bakom Ås IF Dam i elitserien. Även som fotbollsledare har Åsa visat stort intresse och engagemang inte minst genom sitt arbete vid genomförandet av Ås-Cupen i fotboll.

Utvecklingsstipendium för ungdom

Kristina Schjelvan, Offerdals IF,

Jonas Mårtensson Kalén, Aspås Ungdomsskytteförening

Kristina Schjelvan är en 21-årig tjej från Änge, Offerdal som under många år varit aktiv i Offerdals IF. Kristina har under flera år deltagit i styrelsen för Offerdals IF som ungdomsrepresentant. Hon har även vid olika tillfällen hjälpt till att träna ett av flicklagen.

Jonas Mårtensson Kalén, är en 22-årig ledare som tagit stort ansvar för och utvecklat ungdomsskytteföreningen i Aspås där han är ordförande sen två år tillbaka. Genom sin positiva och hjälpsamma attityd är han en god förebild för ungdomarna.

Årets tillgänglighetspris: Föllinge Jaktskytteklubb

Föllinge Jaktskytteklubb har satsat på att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Satsningen har bland annat gjort det möjligt för rullstolsburna att ta jägarexamen. Anläggningen har finansierats via länets Älgvårdsfond och Ambjörn Sandler som själv är rullstolsburen, har testat och gett tips under iordningställandet.