Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är gänget som ska klimatbanta med ÖP

/

Här är de, ÖP:s klimatbantare. Monika Sunding 71, Nisse Höglund 48, Patrik Zackrisson 38, Mikael Myhr, 20 år och Ilona Lindkvist,34.
De har gått med på att göra ett försök. Att göra vad?
Jo, att vända skutan, ändra sina vanor, bli mer medveten om att vardagens val påverkar klimatet - kort sagt att rädda världen.

Annons

När ÖP förklarar att vi vill följa dem under en längre tid tycker först några att det låter farligt nära dokusåpa-konceptet. Monika undrar försynt om vi ska låsa in alla i ett rum och filma.
Nej. Så kommer det inte att gå till.
- Ska läsarna få rösta ut oss om vi inte lyckas, undrar Patrik.
Nej. Så kommer det heller inte att gå till. Om inte läsarna spontant börjar rösta förstås.
Så här är i stället tanken:

Klimatgruppen får i uppdrag att välja bland en rad olika sätt som kan minska deras påverkan på klimatet. Utsläppen av växthusgaser med andra ord. Därefter får de berätta hur det går och hur mycket de har lyckats "banta".
Runt om i Sverige pågår just nu fler sådana försök. Men de är oftast i kommunal regi och de innebär att deltagarna måste spara precis varenda kvitto, föra bok över bensinen och de måste navelskåda sin egen vardag.

ÖP:s klimatpanel har inte samma krav på sig.
Det finns forskning som visar att enskilda endast kan minska sina utsläpp med 20 procent hur mycket de än anstränger sig och försöker. Resten är sådant som måste regleras med politiska beslut och verkligt radikala förändringar av samhället.
Å andra sidan är det hushållen i Sverige, alltså vi själva, som står för nästan alla utsläpp som påverkar klimatet. 87-89 procent enligt forskning vid KTH. Något mindre enligt ett klimatprojekt i Stockholm, men fortfarande betydligt mer än hälften.

Orsaken är att det är vi som köper de varor och tjänster som i produktionen bidragit till utsläppen. Vi köper fisken som fångats med dieseldrivna fartyg. Vi köper de holländska tomater som odlats i oljeuppvärmda växthus. Vi äter köttet och framför allt tar vi flyget på semestern.
Så om alla svenska hushåll klarade av att minska sina utsläpp med 20 procent skulle det bli en början.
Om man delar upp hushållens indirekta och direkta utsläpp av växthusgaser landar man i fem stora bitar av kakan. De är i fallande ordning transporter, maten, fritiden, bostaden samt konsumtionen av prylar och kläder.
Fem utsläppsbitar. Fem personer i en klimatgrupp.
Därför kommer vi att dela in också denna serie i fem större bitar. En för varje utsläpp.

Vi börjar i morgon. Då går klimatpanelen och handlar mat. Kommer de att kunna välja bort klimatvärstingarna i fruktdisken och vet de hur mycket räkorna har kostat miljön? Måste de helt gå över till gröt eller räcker det med att minska köttinköpen så att de liknar de vanor de hade 1990. Innan köttkonsumtionen rasade i höjden

Mer läsning

Annons