Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är hamburgarna bannlysta – ny ekologisk restaurang på Åreskutan

Enkel mat på utmärkta råvaror, det är devisen för vinterns nya krog i Kabinhuset uppe på Åreskutan – Bistrologiskt.
– Allt ska vara ekologiskt, det är det enda som är logiskt, förklarar Marie Lithén.

Det är tredje dagen efter julafton och Åreskutan visar sig från sin bästa sida. Medan folk i dalen är fångade i ett konstant skymningsljus och får stå ut med kindnypande 19 minusgrader råder det på toppen en helt annan verklighet. Här uppe, på 1274 meters höjd, är himmeln blå, vinden stilla och temperaturen bara knappt under nollan. Kabinbanan är satt ur spel av senaste stormen men gondolen slussar upp ivriga julfirare till utsikten och den nyfallna snön.

Och så till nya toppkrogen Bistrologiskt så klart.

– Det är andra dagen för säsongen som vi har öppet, berättar Thomas Lithén som driver krogen tillsammans med sin fru Marie.

Det var i våras de tog över lokalerna. Första maj började de riva ut den gamla inredningen. Bort med träpaneler, avskärmande väggar och den instängda känsla som har rått i lokalen sedan timglasskidan uppfanns. Fram med öppna ytor, betong och utsikt. Numera löper det fönsterbord längs väggarna där gästerna kan njuta av vyerna genom det rimfrostklädda glaset.

Marie Lithén försöker ringa in känslan de vill skapa med inredningen:

– Lätt, modernt, fjälligt. Och så ska det passa både sommar som vinter.

Premiäröppningen skedde 4 juli mitt under sommarens högsäsong. 52 dagar hann det bli innan kabinbanan stängde för höstlov.

– Sommaren gick över förväntan. Vi hade fullt varje dag som vi hade öppet, säger Marie.

Förhoppningen är att kunna hålla öppet 180 dagar per år. Att driva krog i väglöst land där vindar och väder sätter spelreglerna är en utmaning. Ingen vet på förhand vilka dagar liftarna kommer vara öppna. Lösningen på problematiken hittar man vid botten av VM 8:an. Här driver paret Lithén Bistrologiskt Food Station. Något som kan beskrivas som ett alternativt snabbmatshak med tillhörande produktionskök.

– Utan det upplägget hade det aldrig gått. Där nere kan vi ha öppet dagligen och stå redo att öppna på toppen när vädret tillåter, förklarar Marie.

I båda restaurangerna är det 100 procent ekologiska råvaror som gäller. Något som få restauranger kan matcha trots ett växande intresse för miljö och ursprung i matlandet Sverige.

– Är bara en del ekologiskt undrar man ju som gäst vad på tallriken som är ekologiskt. Det är mer logiskt att allt är ekologiskt, säger Marie.

Men det är ett löfte som förpliktigar. Det gäller att hela tiden anpassa matsedeln efter utbudet och rätta in planeringen efter säsongernas olika skördar.

– Man får vara som en iller, ha många leverantörer och jaga, jaga och jaga efter råvaror.

Klassisk skidbackemat som gulaschsoppa, pannkakor och hamburgare är bannlyst på restaurangerna. Men även om utbudet av ekologiska råvaror tvingar fram en ny meny varje vecka är några inslag ständigt närvarande. En soppa är obligatorisk på menyn liksom pasta bolognese gjord på svensk kravmärkt högrev satt på långkok över natten. Och så ska minst hälften av rätterna vara vegetariska.

– Det handlar det om miljöhänsyn. Men det vi gör är inget konstigt. Vi lagar bara sådan mat som vi själva vill ha när vi åker skidor, säger Marie Lithén.

Läs också:

Ecocaféet smygöppnade - och blev genast en succé

Han öppnar ny gourmetkrog på Frösön

Restaurang Noi i centrala Östersund till salu

Mer från Åre:

Storföretag använde Renfjället som reklamplats – Årebor upprörs

Skidpassionen blev till vinst

Nu öppnas ny skola i Åre