Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är hockeyns regelkaos

Hybridicing har alla pratat om. Med mindre än en månad till SHL-starten är de flesta ovetande om en bunt nya regler som införs löpande.
– I en optimal värld kan man ju tycka att reglerna borde vara klara till efter förra säsongen, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.

Annons

Flyttas målet från mållinjen är det inte mål om pucken går in. Det låter som en logisk regel. Till den här säsongen är det inte längre så. Mål räknas nu som mål så länge de elastiska fästen som fäster målet i isen sitter kvar. Det räknas däremot inte som mål om pucken då går in någonstans där det inte blivit mål om målet stått kvar. Vem ska då bedöma det? Det ska domarna med hjälp av målkamera där sådana finns. I lägre serier är detta helt upp till domarna.

Sparkregeln, en tidigare publikfavorit, har också ändrats. Nu får pucken gå i mål om den styrs via benet även om skridskon är i luften. Här måste domarna bedöma att ett höjt ben inte är en spark.

Det här är bara några av årets regeländringar. Träningsmatcher med nya regler spelas redan.

– I den optimala världen inför man det här när det blir nytt internationellt spelår den första juli. Det har varit vissa problem inom det internationella förbundet. De största besluten togs på kongressen i Minsk i maj, sedan har man omarbetat regelboken, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.

Det har redan spelats en del matcher. Vad säger du om att det kommer nu?

– Man ska ha klart för sig att när vi får in en ny regelbok ska vi översätta 226 regler eller vad det är. Efter det ska den ut till en referensgrupp. Så här brukar det tyvärr vara varje regelår, som är vart fjärde år. Linjerna med hybridicing var ju de stora reglerna, det gick ut tidigt så att alla kommuner och arenaägare kunde dra nya linjer. Resten är småsaker som vi kan ändra från match till match egentligen, det påverkar inte spelsystemen. Det var den avvägning vi fick göra, säger Tomas Thorsbrink.

Läs mer om alla nya regeländringar på Emil Nilséns blogg!