Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är jag nästgårds med kulturens himmel

Med anledning av kulturhusdebatten i Östersund, har jag på plats i Karlstad tittat på det i januari detta år invigda CCC, vilket står för Congress Cultur Center.

Ett hus med bland annat en kongress- och musiksal som rymmer 1 604 personer. Salen är anpassad för akustisk musik och används bland för Wermlands Sinfoniettas konserter.

Livsglädje för alla, för både kropp och själ är kommunens kultur- och fritidsvision. Efter Wagnerveckan på Wermlandsoperan, besöket på CCC och information om kulturen i Karlstad, påstår jag att för Karlstads kommun är kulturen viktig. Två tydliga kultursatsningar är Wermlandsoperan och CCC, båda med bidrag och engagemang från kommun och näringsliv.

Byggkostnaden för CCC uppgick till 420 miljoner kronor plus kostnad för inredning, teknik med mera. Byggnaden är helt finansierad med privata pengar. CCC drivs av ett driftbolag där kommunen har 49 procent, resten fördelat på ytterligare nio delägare. Kommunen har tecknat ett 25-årsavtal om 10 miljoner kr per år och som är indexberäknat.

Huset som ligger strategiskt placerat vid Klarälven ger inifrån konferenssalar och övriga utrymmen en fantastisk utsikt. Husets konferensutrymmen har alla namn efter Värmländska kultur- och näringslivspersonligheter. På entréplanet finns en restaurang som kan ta emot 1 200 gäster.

Kommunen ger dessutom 10 miljoner kronor till Wermlands opera som har Region Wermland som huvudman. Operan som är inrymd i teatern från 1893 och inför Ringen fått upprustning med bland annat modern teknik, är i sig en verklig pärla. Salongen rymmer cirka 400 personer och är akustiskt riktigt bra, att döma utifrån de fyra Wagneroperorna, med sin speciella klangprakt.

Ser jag sedan på det Värmländska kulturutbudet i skenet från 2010 års kulturkommun Karlstad, som bland så mycket annat har en konstnärlig utsmyckningspolicy om 1 procent av byggkostnaden, så känns jag som kommen, om inte till kulturens himmel, men nästgårds.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel