Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är jobben du ska satsa på

Om du vill ha jobb de närmaste åren är det bagare eller barnmorska du ska satsa på att bli. De har goda chanser till jobb.
– Det är svårt att hitta bra utbildat folk, säger Katarina Lindahl på Törners i Östersund.

I dag presenterade arbetsförmedlingen en rapport om jobbmöjligheter i Jämtlands län 2014-2015. De har hört sig för med arbetsgivare i länet om vad de tror att de kommer att behöva nyrekrytera de närmaste åren. Bedömningen är att arbetsmarknaden förbättras och att det under 2015 kommer bli fler som anställs och färre som är arbetslösa.

Främst är det i vårdsektorn, som det kommer att behövas folk. Förutom barnmorskor kommer det råda brist på distriktssköterskor, läkare, psykologer, receptarier samt specialistsjuksköterskor.

– Stora pensionsavgångar och en åldrande befolkning är den stora utmaningen, säger Fredrika Henriksson, som är arbetsförmedlingens chef i Östersund.

Men även restaurang- och kafébranschen behöver få in nya krafter. Här är det bland annat kockar, servitörer, bagare och konditorer som kommer att saknas.

Fredrika Henrikssons råd till arbetssökande är att inte bara söka det som verkar vara intressant och kul. Utan utgå från vart det behövs folk.

– Mitt enkla råd är att titta på vilka jobb som finns. Och ta reda på vilken utbildningen som behövs för att få jobbet, säger hon.

Kaféägaren Katarina Lindahl betonar även hon vikten av bra utbildning. För att kunna få jobb i hennes bageri krävs bra kompetens. Men inte bara det.

– Det behövs naturligtvis även ett genuint intresse, säger hon.

Arbetsförmedlingens rapport är tänkt att vägleda arbetssökande och den kommer att finnas på länets arbetsförmedlingskontor och på myndighetens hemsida.