Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är laget annorlunda

Säg skipper i curling och ni tänker förmodligen på en slags lagkapten, som både spelar den allra sista stenen och ansvarar för taktiken.

Detta gäller inte det svenska OS-laget på damsidan. Här är alla nyckelspelare och potentiella matchvinnare.

– Jag vet inget lag som spelar som oss. Inget i hela världen, säger Margaretha Sigfridsson.

Det är hon som är skipper.

Det är hon som "läser av" isen och lägger upp taktiken.

Men det är inte hon som skickar i väg den sista stenen.

Det gör i stället Maria Prytz.

– Alla utom Maria (Wennerström) har spelat "skip" enligt den traditionella rollen som nummer fyra i olika lag. Men Prytz och jag har spelat tillsammans sedan vi började med den här sporten och hon är helt enkelt bättre än jag som "fyra" och över huvud taget har vi försökt ta tillvara på hela lagets fördelar, poängterar Margaretha Sigfridsson.

Förklarar vidare:

– Nu får jag spela "etta" och det ser vi som en naturlig lösning. Dels slipper jag åka onödigt många gånger fram och tillbaka över isen. Och dels blir det ju en extra utmaning att lägga de första stenarna så bra att vi kan fortsätta på det sätt och enligt den plan vi bestämt på förhand. Ju bättre jag inleder desto lättare kan de andra fullfölja ...

Förutom den omvända spelordningen finns det en annan detalj som gör Lag Sigfridsson smått unikt.

Kvartetten Margaretha Sigfridsson, Christina Bertrup, Maria Wennerström och Maria Prytz har nämligen visat upp en enastående jämnhet sedan det tvåfaldiga OS-guldlaget från Härnösand, med Anette Norberg som skipper, lämnade rampljuset efter den stora triumfen i Vancouver för fyra år sedan.

Eller vad sägs om ett guld, ett silver och ett brons i EM och två silver i VM?

Och som om inte det var nog fanns flera av tjejerna med i Stina Viktorssons EM-guldlag från Skellefteå 2010.

– Det är ju egentligen det laget som fortsatt, där Maria Prytz kom in och ersatte Stina när hon ville trappa ner, berättar Margaretha Sigfridsson.

Nu var inte "Prytzan" någon okänd storhet för Sigfridsson, Bertrup och Wennerström, då hon spelat med eller stött på nämnda trio i diverse konstellationer genom åren.

– Ja, "Maggan" och jag började i samma tjejgäng hemma i Sveg och spelade junior-VM för Sverige tillsammans 1997, minns Härnösandsbon Prytz.

Övriga lagmedlemmmar är i dag samtliga bosatta i Sundsvall och styrkan, trots ett brokigt förflutet, är alltså lagkänslan. Kemin.

Och erfarenhet, är det lätt att tänka.

Inget dumt antagande, men faktum är att trots alla internationella medaljer genom åren saknas en rejäl portion OS-rutin.

Detta gäller samtliga i laget – med ett lysande och viktigt undantag.

Christina Bertrup, i Sundsvalls curlinghall "Nina" med allt och alla, fanns med i Elisabet Gustafsons Umeålag som representerade Sverige i Salt Lake City 2002.

Och hon delar gärna med sig av sina erfarenheter.

– Vi tog ingen medalj och var lite avskärmade i Ogden, där curlinghallen låg, och känslan den gången var att turneringen blev nästan som vilken som helst.

– Däremot var det naturligtvis större runtomkring och invigningen var helt fantastisk, minns Bertrup.

Den 37-åriga Sundsvallstjejen spår dock något helt annat i Sotji.

– Vi ska hålla till nästan mitt i stan där borta och då blir det förstås ett helt annat tryck.

Plus det faktum, att de svenska meriterna från stora mästerskap med automatik skapar ett visst favorittryck, även om det fina blå-gula facitet vid en liten lätt faktakoll ter sig smått osannolikt ...

– Man brukar säga att det finns runt 5 000 licensierade curlare i vårt land. Motsvarande siffra för Kanada är cirka en miljon!

Vilket gör att frågan "hur det kan komma sig att lilla Sverige gång på gång lyckas spela jämnt med eller vinna över detta mäktiga Kanada?" är oundviklig.

– Bra traditioner, duktiga ledare, starka klubbar och stödet från SOK, tror jag är nycklarna, säger Margaretha Sigfridsson.

Just det svenska OS-laget på damsidan är också ett tydligt exempel på fördelarna med en förhållandevis liten sport, där alla känner alla, vilket gör det snabbt att få nya spelare att smälta in när det av olika anledningar ska bytas ut en eller annan spelare.

Sålunda är heller inte lagets femte medlem, reserven Agnes Knochenhauer, okänd för den ordinarie kvartetten.

Knochenhauer leder ett eget lag i Sundbybergs färger, och när Lag Sigfridsson missade SM-veckan i Umeå på grund av spel i en internationell galaturnering i den amerikanska spelstaden Las Vegas tog Knochenhauers unga lag hem SM-guldet.

I Las Vegas blandade och gav det blivande svenska OS-laget. I tuffast möjliga konkurrens, vilket betyder de bästa i världen, inklusive de kanadensiska OS-favoriterna.

– En fantastisk upplevelse på sitt sätt. 54 000 åskådare på tre dagar gav en bra stämning, berättar Margaretha Sigfridsson.

Trots klimatet var isen bra. Och med tanke på att det är samma ismakare i Sotji som i Las Vegas för drygt ett par veckor sedan går det att hoppas på samma fina förhållanden i den sydryska staden intill Svarta Havet.

Isen sägs också ha legat klar ett bra tag vid det här laget.

Men förberedelsetiden är alltid kort i såna här sammanhang.

– Vi brukar räkna med två träningar innan det är dags för första matchen. Och då är första passet ungefär en timme långt, medan det andra brukar vara knappt tio minuter innan match, säger Margareta Sigfridsson, som alltså är den som har det största ansvaret för att laget är så bra förberett som möjligt när det gäller att hantera temperatur, luftfuktighet och de stenar som ska användas under OS-turneringen.

Den 10 februari inleds OS-matchandet och innan dess har Lag Sigfridsson laddat på hemmaplan i Sundsvall, följt av ett litet uppladdningsläger i schweiziska Bern de sista tre dagarna innan avfärden till Ryssland.

De regerande europamästarinnorna är redo.

-------------------------------

FAKTA: Sveriges damcurlinglag

Namn/ålder/position: Margaretha Sigfridsson, 38, 1:a/skip, Maria Wennerström, 28, 2:a, Christina Bertrup, 37, 3:a, Maria Prytz, 37. 4:a/vice skip, Agnes Knochenhauer, 24, reserv.

Klubb: Skellefteå CK (Knochenhauer, Sundbyberg).

Bor: Sundsvall (Sigfridsson, Wennerström, Bertrup), Härnösand (Prytz) och Stockholm (Knochenhauer).

Tävlar i OS: 10–20 februari (finalen 20/2).

Främsta meriter: VM-silver 2013 och 2012. EM-guld 2013, EM-silver 2011 och EM-brons 2012. Några av spelarna har ytterligare ett antal internationella medaljer från EM, VM och JVM.

Chans till guld: 30 procent.

Chans till medalj: 70 procent.

Kommentar: Ett av Sveriges absolut största medaljhopp. Mycket stor och långvarig internationell rutin. Har kapacitet att slå samtliga lag. Men de som på förhand väntar sig ett tredje svenskt OS-guld i följd ställer orimliga krav på Lag Anette Norbergs efterträdare.