Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är längdskidåkarna som vill bli bättre fartfantomer

Ni kanske har sett det på tv: Kinesiskor som skenat rakt ut i granskogen och svenskar som plogat sig genom de svåraste passagerna.

Utförsåkning på längdskidor kan vara svårt – men allt tyder på att nästa generation kommer vara bättre förberedda. I onsdags intog Spikbodarnas längdåkare slalombacken på Frösön.

Det är många barn och ungdomar som vill åka längdskidor, så många att några föräldrar för två år sedan valde att starta en helt ny förening: Spikbodarnas IK.

en av ledarna, menar att det egentligen inte finns någon kontroversiell programförklaring bakom utbrytningen:

– Nej det handlade mest om att det var så stort tryck från alla ungdomar som ville börja åka skidor.

– Men om det är något som utmärker oss så är det väl att vi tar barnskidåkningen seriöst. Då menar jag inte att vi elittränar våra barn, tvärt om ... men det är viktigt för oss att ha en bra verksamhet för de yngsta, säger Dahlgren.

innebar det att man drog på sig hjälm och ställde sig i liftkön i Gustavsbergsbacken på Frösön – allt för att slipa förmågan att åka fort utför.

Först trimmade ungdomarna sin fartställning i ett störtloppsliknande lopp på diagonalen nedför backen och sedan var det en slalombana som gällde. Efter två tajta högfartssvängar gällde det att skejta upp till tredje porten för att sedan störta mot mål.

Magda Aspholm som ska fylla åtta år tyckte det var bra träning:

– För det mesta när man åker i spåret är det ganska platt men i bland kommer det ganska branta backar.

– Svårast är det att svänga och när man ska bromsa, det är ju svårt att hålla balansen eftersom skidorna är så smala, säger Magda.

– Vi är ju ingen slalomgrupp heller, slår Magda fast med bestämdhet.

Första chansen att testa sina nya färdigheter får ungdomarna i knallcrossen i Funäsdalen där en tuff störtloppsdel inleder loppet.