Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är nästa generation skidskyttar

Nu är det dags.

I morgon onsdag kliver den nya svenska generationen in i årets världscup.

– På ett eller två år så ska förhoppningsvis någon komma fram och kunna ta topplaceringar, säger Mona Brorsson, 23.

Värmlandstjejen Brorsson, som sedan en tid är bosatt i Östersund, fick doppa tårna i världscupvattnet i vintras.

Då blev det ett framträdande i Holmenkollens sprint – men nu, i distansloppet, väntar den "riktiga "debuten.

Det i ett landslag som söker efter en stjärna och tydlig spets.

– Det är ju klart att det behövs en ny stjärna. Men man måste också inse att det är ett tydligt glapp. Det är ganska svårt att gå från topp 30-placeringar upp till topp 10, säger Mona Brorsson.

Utveckla!

– Det kanske kan vara så att man kapar 10 sekunder per varv i spåret ... det kanske inte låter så mycket, men bakom en sådan grej ligger väldigt mycket träning. Eller så några sekunder på varje skjutserie. Men för att komma ned dit och fortfarande träffa kan det krävas ett års träning.

Utöver träning gäller det att bli varm i kläderna.

Mona Brorsson blev sexa vid helgens IBU-cup i Idre, men den här uppgiften är av en annan karaktär. Storpublik, tv-sändning – det är inte bara konkurrensen som är tuffare i världscupen.

– Och det är kanske där som jag känner mig lite nervös. Jag är så pass ny så jag har aldrig riktigt upplevt den grejen. Det kanske kommer som en chock vid första skottet, säger Mona Brorsson.

Emelie Larsson, klubbkompisen i Finnskoga IF som har större världscuprutin, försöker lugna Mona.

– Jag hade jättesvårt första gångerna jag åkte världscupen. Det blev så stort, med en massa folk som skrek och ropade ens namn på läktaren. Men det är bara att försöka göra sin grej, precis som på träning. Vi har ju åkt och tränat här på stadion massor av gånger, säger Emelie Larsson.

– Men Mona är så lugn och cool annars, hon ska inte behöva bry sig, fortsätter Emelie och skrattar.

17.15 på onsdag är det dags för distansloppet. Då står Mona Brorsson med på startlinjen som en del i det svenska laget.

– Jag pratar med alla och försöker samla på mig alla råd jag kan få. En sådan som Fredrik Lindström är hur cool som helst efter att ha åkt i flera år, säger Mona Brorsson.

– Och i en distans kan allt hända, speciellt om det är lite blåsigt.

– Det är tidstillägg på en minut för varje bom och sätter man de där 20 skotten kan det bli riktigt bra. Det gäller att du ska åka fort också, säger Emelie Larsson.

– Den detaljen också, säger Mona Brorsson och skrattar.