Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är nya planerna för Verkö slott

Nu smids nya planer för Verkö slott. Redan under torsdagen flögs byggmaterial över till ön för byggnation.

Det är nu fastlagt att krögaren Per-Åke Wahlund, som sen tidigare driver Sir Winstons Restauranger i Östersund, kommer att överta driften av Verkö Slott med tillhörande fastigheter, bryggor och hamn i ett 40 år långt avtal.

Wahlund kommer att betala en hyra på 69 000 kronor om året de första tio åren, de resterande 30 åren kommer hyran att ligga på 19 000 kronor per år.

– Vi ville ha en snabb lösning. Vi ville inte att fastigheten skulle förfalla. Ett gammalt hus kostar pengar. Den här hyressumman är av symbolisk art och visar vår vilja att komma till ett snabbt avslut, säger kommunstyrelsens AnnSofie Andersson (S) som konstaterar att den här lösningen inte kostar kommuninvånarna ett öre.

– Tvärtom, jämtar får tillgång till Verkön utan att det kostar något. Nu får vi fortsatt verksamhet på ön och nya arbetstillfällen till kommunen, säger hon nöjt.

För den nye ägaren Per-Åke Wahlund väntar en tid av full aktivitet. Redan den andre juli ska Verkö Slott stå klart för att ta emot de första gästerna. 50 ton byggmaterial fördes över från fastlandet till ön under torsdagen, material som bland annat ska resultera i en gigantisk terrass som ska byggas i anslutningen till slottet och rymma 200 sittande gäster.

Men terrassen är bara en liten del av Wahlunds framtidsplaner.

– För mig innebär detta inte bara en satsning på Verkö Slott utan även på Storsjöbygden som helhet, en satsning som ska locka folk från länet men även besökare långt utanför länets gränser, säger han.

Ulf Edström, ordförande i finansutskottet i Östersunds kommun går ännu längre då han säger:

– I framtiden ska Verkö Slott bli så betydande att man ska tänka "du har inte varit i Jämtland om du inte varit på Verkön".

Verkö Slott ska ha öppet sommar som vinter. På sommaren ska transporter med taxibåt och ribb-båt erbjudas, men även helikopterturer. Fyra personer ska för 3200 kronor få en helikoptertur från Östersund ut till Verkön och som inkluderar en avstickare över i Bydalsfjällen.

– På vintern ska vi ha ett preparerat skidspår ut till ön som en förlängning av spåren bredvid Medvinden. Vi kommer även att erbjuda skotertaxi med släde från stan, säger Wahlund.

Under höst och vår kommer anläggningen vara öppen enbart för större sällskap. Besökare ska även kunna bo över. 30 bäddar står till förfogande året runt.

För att locka folk till ön planeras redan nu en rad aktiviteter i form av besök av stjärnkockar, dryckesprovningar och attraktioner för barn.

– Vi ska också bygga ett tankställe på ön i anslutning till bryggan. Ett tankställe för småbåtsfolket på sommaren och för skoterfolket vintertid.

Nästa vecka ska socialnämnden besluta om alkoholtillstånd - ett tillstånd som ska gälla hela ön.

För att driva anläggningen ska åtta personer anställas. Totalt har därmed Sir Winstons Restauranger 35 anställda på lönelistan.

– Verkön ska bli ett turistiskt besöksmål med lokalprofil för hela familjen. Allt byggt på långsiktighet. Avtalet vi ingått löper på 40 år, avslutar Wahlström.

Per-Åke Wahlund, vd för Sir Winstons Restauranger, AnnSofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande, Ulf Edström, ordförande finansutskottet i Östersunds kommun