Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är nya ridhuset som ska locka fler turister till Åre

Ridhusets framtid avgörs snart av Tillväxtverket. Om projektet beviljas EU-medel får Åre en helt ny besöksanledning som ska locka många nya turister. Blir det ett nej tar drömmen slut.
– Får vi inte pengar så lägger vi ner projektet och ridklubben. Vi kan inte vara kvar där vi är nu, säger Elisabeth Hallbäck.

Annons

Projektledaren Elisabeth Hallbäck har under veckan träffat Tillväxtverket och lämnat in de sista kompletterande handlingarna i ärendet. Nu återstår bara en spänd förväntan. Den 9 juni kommer beskedet om projektet beviljas 12,8 miljoner kronor i företagsstöd.

I sex år har hon drivit projektet att skapa Åre kommuns första ridhus. Alla andra kommuner i landet har ridhus vilket inte är ett dugg märkligt eftersom ridsporten är Sveriges största sport. Och en ny rapport visar att allt fler äldre väljer att återuppta ridningen efter långa uppehåll.

Ridklubben finns i Björnänge där både utomhus och inomhusytorna är minimala. Trots det så lockar klubben massor av medlemmar och många står i kö. För att möta efterfrågan måste klubben hitta en lösning.

– Vi är största idrottsföreningen i Åre kommun räknat i antalet aktivitetstimmar. VI är större än Åre slalomklubb, säger Elisabeth.

Den nya ridsportarenan ska stå på två ben: ideell ridklubbsverksamhet samt turistföretg. Ridklubbens medlemmar beräknas öka dramatiskt när det går att ha fler hästar och mer verksamhet. Turistföretaget ska erbjuda en produkt som inte finns i Åre i dag.

– Vi har en otrolig efterfråga från turister redan i dag, säger Linda Eriksson som är ridskoleansvarig.

Hon förklarar att turisterna inte bara vill boka skidlektioner när de kommer till Åre, de efterfrågar även ridlektioner.

Elisabeth Hallgren menar att ridsportarenan ska vara ett dragplåster och ett komplement till andra aktiviteter som erbjuds i Åredalen. Sommartid ska arenan vara en självklar plats för olika arrangemang som till exempel ridläger.

Turistverksamheten och ridklubben är en bra kombination. Turisterna vill ha aktivteter under dagen och på kvällen vill ridklubbens medlemmar ha ridhuset för sig själva.

– Det är det som är så himla bra. Det är ett genomtänkt sätt att använda arenan, säger Linda Eriksson.

Projektet går loss på drygt 20 miljoner kronor. Om Tillväxtverket beviljar företagsstöd på cirka 12 miljoner kronor kan anläggningen börja byggas. Projektet har redan fått stöd från bland annat kommun, Arvsfonden och Region Jämtland Härjedalen samt Svenska ridsportförbundet. Dessutom samlas pengar in från bybor och företag som vill stötta satsningen.

Om det inte Tillväxtverket beviljar EU-pengarna finns ingen framtid för ridklubben. Det går inte att bedriva ridhuset under de här förhållandena. Det är inte bara för litet, fastighetsägaren vill säga upp klubbens kontrakt.

– Det känns jättetråkigt för vi har hållit på med det i sex, sju år, säger Elisabeth.